Sverige krossade Georgien på bortaplan i VM-kvalet. Elva (!) mål i första halvlek lade grunden för en förnedrande svensk seger nere i georgiska Gori. Slutresultatet skrevs till 0-15 efter att det varit tio olika svenska målskyttar i matchen.

Under torsdagskvällen ställdes Sverige inför en drabbning i VM-kvalet när blågult reste till Georgien för en bortamatch drygt sex mil från den ryska gränsen. Sverige var naturligtvis stora favoriter inför mötet, inte minst efter segern med 4-0 på Gamla Ullevi senast länderna möttes. Georgiens senaste match slutade dessutom med förlust med 11-0 borta mot Irland och har inte gjort ett enda mål hittills i VM-kvalet.

Sverige fick också en drömstart på kvalmatchen i det regnande Georgien. Johanna Rytting Kaneryd utmanade på sin högerkant och passade in till Fridolina Rolfö som i sin tur, som så många gånger förr, sköt in bollen med sin vänsterfot. Det svenska ledningsmålet kom redan efter tre spelade minuter.

Bara fyra minuter senare så var det dags igen för Sverige. Caroline Seger hittade in till Filippa Angeldahl som hittade en yta bakom Georgiens mittfält. Manchester City-spelaren tog emot bollen och stänkte upp 0-2 i bortre krysset. Ett klass mål från Angeldahl.

Den svenska drömstarten var frukten av ett stort svenskt bollinnehav där man pressade ner Georgien rejält och skapade några ytterligare möjligheter redan under de första tio minuterna.

Men Sverige var inte nöjda där. Efter dryga kvarten så sprang Stina Blackstenius sig fri på en fin djupledsboll och sköt in 0-3 till Sverige. En alldeles lysande start från det svenska laget med tre mål på 15 spelade minuter. Men det skulle heller inte räcka för Blågult. En efterlängtad comeback i den svenska elvan stod Linda Sembrant för. Efter nästan exakt ett års frånvaro från landslaget på grund av skada så fick mittbacken göra mål i sin landslagscomeback. Efter en hörna så vann Sembrant en duell i straffområdet och efter att Georgien inte kunde få bort bollen i andrasituationen så kunde mittbacken vara sist på bollen och peta in bollen till 0-4 till svensk favör efter 18 minuter.

5-0 kom även det efter hörna när Stina Blackstenius utnyttjade det stora övertaget längdmässigt och nickade in den boll som utökade Sveriges ledning ytterligare efter bara 20 spelade minuter. Sverige utökade ytterligare till en sexmålsledning senare genom Amanda Ilestedt efter ett fint inlägg från Jonna Andersson. Samme Andersson hittade sedan in i målprotokollet när hon stormade fram och nickade in 0-7 efter Filippa Angeldahls fina inspel. Bara minuter senare så bombade Angeldahl in sitt andra mål i matchen. Svensk ledning med 8-0 efter drygt 30 spelade minuter och klasskillnaden var fullständigt uppenbar länderna emellan.

I den 35:e matchminuten så fick Lina Hurtig skriva sig in i målprotokollet. På måltjuvsmanér så befann sig Juventus-anfallaren på rätt plats på en retur i ribban och dunkade dit 9-0 för Sverige.

En som visat sig ha ett otroligt bra skott är Sveriges centrala mittfältare Filippa Angeldahl. Och efter två redan snygga mål i första halvlek så var inte stjärnan nöjd där. Angeldahl peggade upp bollen en bit utanför straffområdet och sköt dit ett fint långskott till 10-0 för Sverige och fullbordade därmed sitt äkta hattrick.

Halvlekens sista mål till 0-11 kom från Lina Hurtig efter en tilltrasslad situation där Georgiens målvakt gjorde flera bra räddningar utan att få någon som helst hjälp från sina försvarare vilket mynnade ut i att Hurtig kunde peta in sitt andra för kvällen. Sju svenska målskyttar i den första halvleken, en av de mest överlägsna halvlekar ett svenskt landslag någonsin spelat gissningsvis.

Andra halvlek

Sverige gjorde tre byten intill andra halvlek där man behöll Stina Blackstenius, Fridolina Rolfö och Caroline Seger inne i omklädningsrummet, förmodligen för att vila trion till den viktiga matchen mot Irland nästa vecka. In kom istället Rebecka Blomqvist, Nathalie Björn och Kosovare Asllani. Den sistnämnda var ett osäkert kort under veckan men fick alltså ett inhopp.

Georgien kom ut stabilare till andra halvlek och fick stopp på den blödning som Sverige orsakade i den första. Det dröjde ända in till den 67:e minuten innan Sverige fick in 0-12 genom Rebecka Blomqvist som kunde nicka in sitt andra landslagsmål.

Kosovare Asllani gjorde sitt 41:a mål i svenska landslagströjan till 0-13 med kvarten kvar att spela med ett fint skott med sin vänsterfot. Efter Asllanis mål så fick Sverige straff bara några minuter senare efter att Rebecka Blomqvist blivit fälld i straffområdet. Från elva meter så kunde inhoppande Asllani göra sitt andra mål på bara några minuter till 0-14 för Sverige. Olivia Schough gjorde sedan matchens sista mål i slutminuten.

Matchen slutade till sist hela 0-15 till svensk favör. Detta efter en helt otrolig första halvlek. Sverige ägde bollen under hela matchen och Jennifer Falk i svenska målet fick ingenting att jobba med under 90 minuter. En total svensk överkörning i VM-kvalet alltså men utan att slå det svenska landslagsrekordet som ligger på 17-0 mot Azerbajdzjan från 2010.
Den 12 april väntar Irland på Gamla Ullevi för svensk del. Då kan Sverige bli klara för VM i Australien och Nya Zeeland 2023 om man lyckas ta minst en poäng i matchen.

Georgien – Sverige 0-15 (0-11)

’3 0-1 Fridolina Rolfö
’8 0-2 Filippa Angeldahl
’15 0-3 Stina Blackstenius
’17 0-4 Linda Sembrant
’21 0-5 Stina Blackstenius
’26 0-6 Amanda Ilestedt
’29 0-7 Jonna Andersson
’31 0-8 Filippa Angeldahl
’35 0-9 Lina Hurtig
’39 0-10 Filippa Angeldahl
’41 0-11 Lina Hurtig
’67 0-12 Rebecka Blomqvist
’76 0-13 Kosovare Asllani
’81 0-14 Kosovare Asllani
’93 0-15 Olivia Schough

Så startade Sverige:

Jennifer Falk

Amanda Ilestedt, Linda Sembrant, Magdalena Eriksson

Johanna Rytting Kaneryd (ut ’76), Filippa Angeldahl, Caroline Seger (ut ’45), Jonna Andersson

Fridolina Rolfö (ut ’45), Stina Blackstenius (ut ’45), Lina Hurtig (ut ’61)

Inhoppare:

Rebecka Blomqvist (’45), Kosovare Asllani (’45), Nathalie Björn (’45), Sofia Jakobsson (’61), Olivia Schough (’76)


Arsenal - Wolverhampton Wanderers