Sverige är klara för VM-semifinal mot Spanien efter en seger mot Japan i VM-kvartsfinalen. Efter 2-1-segern uttalade sig förbundskaptenen om avancemanget och känslorna kring matchen.

Vilken match det blev i Auckland när Sverige och Japan drabbade samman i den andra kvartsfinalen för dagen. Blågult var dominanta i drygt 60 minuter och fick in två bollar via Amanda Ilestedt samt Filippa Angeldahl på straff. Det blev dock spännande under slutminuterna då Japan reducerade med tre minuter kvar av ordinarie matchtid för att sedan pressa på under de tio tilläggsminuterna, men där Blågult till slut höll undan.

– Det var nervöst, det kan man lugnt påstå. Man vill ju gärna kontrollera matchen och vinna med 2-0 men vi verkar ha någon gen i kroppen där vi ska göra allt spännande, säger Peter Gerhardsson med glimten i ögat till Viaplay och fortsätter:
– Om man vinner så kan jag köpa det så här efteråt, det är lite roligare att vinna när det är spännande.

Förbundskapten Peter Gerhardsson har omringats av succéresultat sedan han tillträdde 2017. På fyra mästerskap (VM 2019, OS 2021, EM 2022, VM 2023) har Gerhardssons svenska landslag gått förbi kvartsfinal och till en semifinal följt av olika utgångar därefter. I Viaplay och TV6-sändningen får Gerhardsson frågan vad som kan vara förklaringen till succén, där 63-åringen alldeles uppenbart trivs med både spelargruppen och ledargruppen i landslaget.

– Det finns inga enkla förklaringar i fotboll utan det är alltid små marginaler sen vet jag ju hur den här gruppen fungerar, det är en oerhört seriös grupp i allting som de håller på med. Vi är ett helt gäng ledare som jobbar med människorna och som försöker skapa en delaktighet i allt vi håller på med. Man trivs och mår bra. Jag brukar kalla det för min andra familj och det är faktiskt så. När man åker härifrån någon gång, jag hoppas att det dröjer, så kommer det vara en separationsångest.

– Och det visar någonstans hur betydelsefull fotbollen och livet är i den här gruppen.

I och med kvartsfinalsegern har nu Sverige två matcher kvar i VM där semifinal och medaljmatch väntar. Närmast i semifinal väntar nu Spanien på tisdag, en match där Sverige ställs mot ett passningsskickligt Spanien.

– Spanien påminner lite om Japan i sitt tekniska passningsspel med trianglar och så vidare. Däremot så är de kanske lite mer aggressiva i sitt försvarsspel jämfört med hur Japan var idag. Vi mötte dem i höstas och fick 1-1, säger Gerhardsson till Viaplay och fortsätter:
– Det blir naturligtvis en jäkligt tuff match men jag gillar ju att möta lag som Spanien och Japan, jag tycker att det är utmanande så jag möter gärna Spanien.


Borussia Dortmund - Real Madrid