Foto: Bildbyrån

Sverige tog en seger i OS-premiären mot de regerande världsmästarna USA. Förbundskaptenen Peter Gerhardsson var stolt efter matchen och beskriver sin tilltro och kärlek till spelarna.

Stina Blackstenius blev matchhjälte när Sverige vann komfortabelt med 3-0 i premiären av OS. Sverige kom ut starkast direkt i matchen och såg ut att ha full kontroll på händelserna matchen igenom. Nathalie Björn och Amanda Ilestedt bildade ett rykande färskt backpar som var mycket framgångsrikt. Filippa Angeldahl gjorde mästerskapsdebut på centralt mittfält, vilket hon dominerade tillsammans med Caroline Seger och Kosovare Asllani. Det fanns många ljusglimtar i Sveriges spel helt enkelt och förbundskapten Peter Gerhardsson var nöjd med mycket.

– Vi är bättre i kontringsspelet, vi är också bättre på fasta situationer där vi får in ett mål, det var en bra prestation rakt igenom, säger Gerhardsson till Kanal 5 efter matchen.

För att beskriva USA som landslag på damsidan går det att enklast förklara att de är regerande världsmästare sedan 2019. Sedan Vlatko Andonovski tog över som förbundskapten för drygt två år sedan har USA inte förlorat en enda match. Men det blev inte fler än 44 landskamper utan förlust i rad, utan Sverige sprack den sviten.

– Spelarna är modiga. Det finns ett mod hos dem som jag älskar och ett ansvarstagande i rollerna. De coachar varandra. Jag kan sitta rätt lugnt matchen igenom, säger Peter Gerhardsson efter matchen.


Borussia Dortmund - Real Madrid