Sveriges förlust idag mot Argentina med 3-2 kom knappast som någon chock för en person med koll på fotboll.

I sanningens namn borde väl Argentina vunnit med en, kanske ett par bollar till men det spelar ingen roll.
Argentina är ett bättre lag än Sverige, det är inget snack om det. Argentina spelar väldigt likt Barcelona i anfallsspelet. De har ett långsamt passningsspel i sidled och ytor för att sedan blixtra till och snabbt ta sig till en målchans. Det gör man via snabba fötter på Higuain, Agüero, Messi och Di Maria som är mästare på att förflytta boll snabbt. Knappast något försvar i världen hänger med när de sätter fart.
Med detta facit förstår man rätt snabbt hur farligt det är att tappa bollen i offensivt läge eller i ett läge där man är på väg upp med mycket folk. Alla tre Argentinska mål kommer egentligen efter bolltapp på väg eller upp i anfallsområde. Då hänger vi inte med helt enkelt. Sen ska tilläggas att Agüeros 2-1 mål var solklart offside och att kanske Isaksson borde ha gjort ett mer solitt ingripande på Messis skott istället för den retur som gick rakt ut till Higuain till 3-1. Men Messi kan det där med att skjuta och Isaksson räddade oss ifrån ytterligare ett baklängesmål och visar att han är Sveriges bäste målvakt.
Jag tycker att svenska mittbacksparet Granqvist/Olsson fick lite av en upprättelse ikväll, trots tre insläppta och att Granen missade lite vid Aqüeros offside mål. Men de gjorde otaligt många viktiga brytningar och var överlägsna i huvudspelet. Det var inte klockrent men ett steg i rätt riktning, de visade mod och inställning. Mot Irland (som ikväll vann mot Polen med 2-0) blir det en betydligt mer fysisk match. Med det huvudspel våra mittbackar visade upp ikväll blir jag lite lugnare och man visade dessutom att Olsson och Granen kommer vara oerhört viktiga på fasta situationer offensivt.
På ytterbacksplatserna hade Martin Olsson det hyfsat lugnt på sin kant. Värre var det för Mikael Lustig där Argentina kom igenom några gånger och oroade. Jag tycker att Lustig håller hyfsad klass men att Adam Johansson har större offensiva kvaliteter och i grunden är en bättre ytterback. Dock är Lustig ordinarie i ett lag som i nästa vecka ska spela 1/8 del i Champions League och det brukar väga tungt så tipset är väl ändå att Lustig spelar mot Irland. För Martin Olssons del så tror jag nog att han är ganska klar inför VM-kvalet, definitivt det bästa kortet offensivt även om kvalitet på inläggen måste förbättras.
Innerfältet ikväll blev helt klart inför Irlandsmatchen, Rasmus Elm och Kim Källström är de bästa mittfältarna vi har och det visade de ikväll trots att Rasmus inte spelade så mycket. Anders Svensson blixtrade till ett par gånger med bra passningar, men tappade bollen flera gånger, bland annat till Argentinas 1-0 mål. Det märktes att han hade problem med tempot, kanske inte så konstigt med tanke på att han ännu bara är i försäsongen men det är ändå ett tecken.
Andra positiva glädjeämnen är självklart att Kacaniklic fortsätter att utmana och utvecklas, även om det kan bli någon dragning för mycket ibland. Durmaz gjorde ett piggt inhopp och visade att han kan vara redo på allvar i en kvaltrupp. Tobias Hysén kämpade och slet och befäste sin position som andre anfallare bakom Johan Elmander om denne blir frisk för återigen visar inte Ranegie speciellt mycket i sitt inhopp även om hjälpen kanske inte var den bästa.
Zlatan hade en dag på jobbet, såg spelsugen ut men det syns att toppformen ännu inte infunnit sig efter vinterupphållet och det viktigaste för honom var att hålla sig skadefri och göra en stabil insats. Det kommer viktigare uppgifter. Inte det bästa som skådats av honom men känns ändå som det offensiva hot vi har.
Vi ska inte skämmas över förlusten, vi förlorar mot ett världslag. Vi förlorar bara med ett mål, vi gjorde faktiskt två. Det finns några frågetecken för Hamrén att reda ut inför den viktiga matchen mot Irland. För mig var detta ett steg i rätt riktning försvarsmässigt. Anfallsmässigt är vi tunna just nu men med förhoppning att Johan Elmander är tillbaka i spelmässigtskick till nästa match så kan man ändå vara lite optimistiskt.
Det är trots allt ingen Messi, inget Barcelona – det är en trött gammal Trappatoni med ett defensivt, fysiskt Irland vilka var EMs sämsta nation. På en perfekt gräsmatta inne på Friends Arena är det inget som skrämmer mig.
Irland ska vara glada att möta Sverige, att få möta en världsspelare som Ibra, de ska vara rädda, de ska ha respekt.
Får se om jag vaknar upp ur den drömmen.

Jerry Andersson


Borussia Dortmund - Real Madrid