Nu är äntligen hösten här och med den VM-kvalet i fotboll. Det är nu som Svensk fotboll
ska återfå någon slags heder. Många menar att sommarens EM var ett fiasko för Svensk
del, det är att ställa för höga krav på landslaget som vid sommaren stördes av skador på
nyckelspelare. Insatsen mot Ukraina lämnade en del i övrigt att önska, men annars är
Sverige fullt godkända. Man får komma ihåg att det var Erik Hamréns första mästerskap som förbundskapten och jag tror även om han aldrig kommer att erkänna det att målet är och var VM i Rio 2014. Det tar tid att spela ihop ett landslag och sätta sin prägel på det, särskilt eftersom att hans företrädare Lars Lagerbäck varit involverad i landslaget sedan -90 talet.

Så nu är det då alltså dags för Hamrén 2.0, där vi på allvar ska ta oss mot toppen, eller? Som alltid efter mästerskap är det spelare som beslutar sig för att lägga ner landslagkarriären, EM var inget undantag och Olof Mellberg, kanske Sveriges genomgående bäste landslagsspelare på 2000-talet, tackade för sig och lämnade ett stort tomrum i backlinjen. Lägg därtill att Anders Svensson och ”Chippen” Wilhelmsson knappast lär hålla för ett VM-slutspel om två år.

Så den stora utmaningen för Hamrén inför VM-kvalet blir att få ihop ett samspelt
mittbackspar som håller internationellt. Det gäller att på sikt ersätta Anders Svensson och
Chippen Wilhelmsson. Dessutom behöver vi få klarhet i vem vi ska förlita oss på som höger- och vänsterback. Där har vi de stora problemen.

Vi har spelat två träningsmatcher inför VM-kvalet, mot OS-laget ifrån Brasilien samt mot ett trött Kina. Detta utan att få några egentliga svar på nyckelpositionerna. Mikael Lustig har sparsamt med speltid i Celtic men är en av Hamréns favoriter efter hans
tid i Rosenborg. Alternativet mot Brasilien var Sebastian Larsson, men vill vi inte ha honom längre fram i planen? Det är förmodligen Sveriges bäste tvåvägsspelare och den med bäst högerfot i laget. Mitt val är Adam Johansson, numera i Seattle, en mycket bra högerback både offensivt och defensivt, bra inlägg och bra i närkampsspelet. Värd fler chanser.

Vänsterbacken känns kanske mer öppet i valet mellan Safari och Martin Olsson, där Martin tyvärr störts av skador och Safari inte direkt glänst i landslaget då han fått chansen. Martin Olsson har alla möjligheter att bli en mycket etablerad fotbollsspelare i England.

Mittbacksplatserna torde vara givna för Andreas Granqvist och Jonas Olsson. Två fantastiskt bra backar. Dessvärre har dem ännu inte klickat i samspelet i landslaget ännu. Men man ska komma ihåg att det tar tid att spela ihop ett fungerande mittbackspar, men tid är det vi inte har just nu. Nu börjar kvalet och allt ska vara klart.

Kim Källström missar matchen mot Kazakstan och det ses givetvis som ett minus.
Han blandar och ger i landslaget men är ändå den spelare som ofta slår de avgörande
passningarna, har bra hörnor och bra klipp i vänsterfoten. Även om jag ofta tycker att han

slår bort många fasta situationer och passningar. Men det får man nästan ta med en sån
spelar i laget. Han vågar i alla fall.

Min startelva mot Kazakstan

Isaksson

Safari – Granqvist – J. Olsson – A. Johansson

Toivonen – Wernbloom – Elm – S. Larsson

Ibrahimovic

J. Elmander

Alltså väldigt likt den elva som spelade större delen av matchen mot Kina. Det som oroar
lite är att Elmander tycks behöva så väldigt många målchanser för att göra mål. Det kommer tuffa matcher i kvalet där det gäller att göra mål på de chanser som dyker upp. Har vi verkligen den målskytten? Eller är det tänkt att Zlatan både ska spela fram och avsluta? Jag hoppas verkligen att Marcus Berg återfår gammal god form, då kan han vara den spelaren jag saknar. Han har hittills i år spelat 3 ligamatcher från start och gjort 1 mål, kanske, kanske på väg tillbaka.

Sverige har verkligen hamnat i en tuff grupp inför VM där förutom blåbären Kazakstan (inte att underskatta på bortaplan) och Färöarna så även Österrike, Tyskland och Irland. Det är inte utan att man minns Österrikaren Herzog ifrån kvalmötena inför VM 98 där Österrike vann bägge mötena med 1-0. Eller när Tyskarna spelade ut oss i VM 2006, att vi inte lyckades besegra Nordirland inför VM 2010. Det kommer att vara ångestladdade bortamatcher i kvalet, och sällan tidigare har vägen till VM varit så svår. Lägg därtill att bara gruppettan är direktkvalificerad, och att bara de åtta bästa tvåorna får kvala. Det innebär att sämsta tvåan får stanna hemma ifrån festen.

Ska vi klara det måste Isaksson hålla samma form som i EM, backlinjen måste vara tät och
Zlatan måste fortsätta dominera i blågult. Därtill måste spelare höja sig och förhoppningsvis dyker det upp någon joker på vägen som kan ge ännu mer fart och energi till det Svenska laget.

Den 16 oktober åker vi ner till Tyskland för kvalets höjdpunkt, först då, efter den matchen kan vi summera och se hur Hamrén 2.0 lyckats so far. Förhoppningsvis kan vi då med tillförsikt se fram emot våren 2013 med nya tuffa kvalmatcher på den brokiga, snåriga stigen som vid regnbågens slut kan ge en 1:a klassbiljett till Rio de Janeiro 2014.

Jerry Andersson


Bayern Munich - Real Madrid