I höst sparkas Nations League igång för första gången på damsidan. Nu har UEFA lottat grupperna till turneringen 2023/24. Sverige hamnar i Grupp A4 och ställs mot tufft motstånd. Se alla grupperna till turneringen nedan.

Det blir en intensiv landslagssäsong för damlandslaget. I sommar väntar som bekant fotbolls-VM 2023 i Australien och Nya Zeeland och senare i höst kommer ytterligare tävlingsmatcher när UEFA Nations League spelas för första gången på damsidan. Turneringen har sedan tidigare spelats för herrar men aldrig för damer men blir nu alltså ett nytt tillägg för det svenska landslaget och övriga europeiska landslag.

Sverige tillhör en av Europas bästa nationer på damsidan och var seedade topp fyra av samtliga länder under tisdagens lottning. Blågult var i den toppseedade gruppen och kommer därmed också att spela i den högsta divisionen (Division A) med 15 andra toppnationer. Efter lottningen gick det att konstatera att Sverige kommer att tillhöra Grupp A4 tillsammans med Spanien, Italien och Schweiz.

Nations League säsongen 2023/24 agerar tävlingsturnering samt OS-kval där ettan och tvåan i finalspelet slutligen kommer att få varsina OS-platser till de Olympiska Spelen 2024 i Frankrike. Dessutom kommer Nations League denna säsong att vara något av ett kvalspel till 2024 års EM-kval mot Europamästerskapet 2025 i Schweiz.

Grupperna per division

Division A

Grupp A1:
England
Nederländerna
Belgien
Skottland

Grupp A2:
Frankrike
Norge
Österrike
Portugal

Grupp A3:
Tyskland
Danmark
Island
Wales

Grupp A4:
Sverige
Spanien
Italien
Schweiz

Division B

Grupp B1:
Irland
Nordirland
Ungern
Albanien

Grupp B2:
Finland
Rumänien
Slovakien
Kroatien

Grupp B3:
Polen
Serbien
Ukraina
Grekland

Grupp B4:
Tjeckien
Slovenien
Bosnien & Hercegovina
Belarus

Division C

Grupp C1:
Malta
Moldavien
Lettland
Andorra

Grupp C2:
Turkiet
Luxemburg
Litauen
Georgien

Grupp C3:
Azerbajdzjan
Montenegro
Cypern
Färöarna

Grupp C4:
Israel
Estland
Kazakstan
Armenien

Grupp C5:
Nordmakedonien
Kosovo
Bulgarien


Borussia Dortmund - Real Madrid