En ödesmånad väntar för Sveriges herrlandslag i fotboll när man behöver två raka segrar i september. Till ödesmatcherna i EM-kvalet mot Estland och Österrike har förbundskapten Janne Andersson nu presenterat truppen. Se trupp och spelschema nedan.

Herrlandslaget har haft en tuff inledning på EM-kvalet med tunga förluster mot både Belgien och Österrike vilket gör att man ligger i en dålig sits för att kunna nå EM 2024 i Tyskland. För att kunna fortsätta drömma om EM-spel måste Sverige med största sannolikhet ta sex poäng i september månad när Estland väntar på bortaplan den 9 september följt av Österrike på hemmaplan den 12 september.

Inga stora namn saknas i den svenska truppen där Janne Andersson har valt trygghet i truppen. Många landslagssvenskar har bytt klubb inför hösten där bland annat Emil Holm, Jesper Karlsson och Jens Cajuste har bytt upp sig till stora Serie A-klubbar och där andra svenskar sökt sig vidare till mer speltid. Endast två allsvenska spelare finns med i truppen i form av AIK-målvakten Kristoffer Nordfeldt och Häcken-kaptenen Samuel Gustafson.

Sveriges trupp innehåller 26 spelare där förbundskapten Janne Andersson valt att satsa brett för att ha fräscha spelare till samlingen. Hjalmar Ekdal (Burnley) var uttagen till den ursprungliga truppen men klev av skadad i en Premier League-match tätt efter truppsläppet och ersattes i truppen av Gustaf Lagerbielke, som nyligen lämnat Elfsborg för skotska Celtic.

I ett senare skede, i samband med landslagssamlingens start, kallades vänsterbacken Martin Olsson in till truppen. Ludwig Augustinsson och Kristoffer Olsson lämnade sena återbud.

Spelschemat i EM-kvalet

9 september:
Estland – Sverige
18:00

12 september:
Sverige – Österrike
20:45

Målvakter

Robin Olsen, Aston Villa
Kristoffer Nordfeldt, AIK
Viktor Johansson, Rotherham

Backar

Emil Holm, Atalanta
Victor Nilsson Lindelöf, Manchester United
Isak Hien, Hellas Verona
Gustaf Lagerbielke, Celtic *
Ken Sema, Watford
Carl Starfelt, Celta Vigo
Linus Wahlqvist Egnell, Pogon Szczecin
Martin Olsson, Malmö FF **

Mittfältare/forwards

Jens Cajuste, Napoli
Viktor Claesson, FC Köpenhamn
Albin Ekdal, Spezia
Anthony Elanga, Nottingham Forest
Emil Forsberg, RB Leipzig
Samuel Gustafson, BK Häcken
Viktor Gyökeres, Sporting Lissabon
Alexander Isak, Newcastle
Jesper Karlsson, Bologna
Jesper Karlström, Lech Poznan
Dejan Kulusevski, Tottenham Hotspur
Robin Quaison, Al-Ettifaq
Marcus Rohdén, Fatih Karagümrük
Mattias Svanberg, VfL Wolfsburg

*Ersättare till Hjalmar Ekdal.
**Ersättare till Ludwig Augustinsson och Kristoffer Olsson.


Bayern Munich - Real Madrid