Ikväll spelar Sverige ytterligare en ödesmatch i VM-kvalet. Denna gång mot Kazakstan, som egentligen ligger i Asien men som av vissa specifika anledningar numer får kvala i Europa.
Med det föregående mötet förra hösten i färskt minne inser jag att detta inte kommer bli någon lätt uppgift. Mot Österrike knep Kazakerna en poäng och mot Irland ledde man fram till slutminuterna men då Irländarna på något turligt sätt lyckades vända blev det förlust. När Sverige mötte Kazakstan på hemmaplan i september förra året vann man med 2-0, efter ett sent mål av Marcus Berg.
Ikväll krävs skärpa och tålamod för att lyckas luckra upp den mur som kazakerna kommer att placera ut runt egna straffområdet. Det gäller att inte göra några hemåtpassningar a´la Mikael Lustig, då Kazakerna är blixtsnabba och kommer utnyttja alla de möjligheter som ges.
De senaste rapporterna lyder att Mikael Lustigs medverkan i kvällens match är oklar och förmodligen blir det IFK Göteborgs Adam Johansson som får chansen till höger. Adam är en lugn och trygg högerback med bra offensiva kvaliteter, knappast till nackdel för Sverige, särskilt inte efter Lustigs insats mot Irland.
Den största frågan inför matchen är hur man tänker kring Ibrahimovic vara eller icke vara? Självklart kommer han att starta matchen men med tanke på det varningsläge som råder, dvs. ett gult kort och vår viktigaste spelare missar nyckelmatchen mot Österrike. Det bästa scenariot är givetvis att Sverige tar en 2-0 ledning tidigt och kan byta ut Zlatan efter 45 minuter. Räkna med att Zlatan kommer få tuff bevakning av Kazakstans försvarare, orkar han hålla huvudet kallt? Vi såg mot Färöarna hur han på ett mirakulöst sätt klarade sig undan ett gult kort. Samtidigt kvarstår faktum av Sveriges 13 kvalmål, ligger Zlatan bakom 10. Det visar på hans status i laget.
Sverige har gått på minor förr, låt det inte hända igen, ikväll. En seger ikväll och oavgjort i Wien gör att det räcker med en poäng mot Österrike. Dock finns en annan viktig aspekt, seedning inför ett eventuellt playoff. Då gäller det att ta så många poäng som möjligt, i bästa fall skulle vi kunna få ett playoff mot Norge/Island, Montenegro eller Bulgarien medans i värsta fall skulle kunna innebära ett dubbelmöte mot Frankrike…
Hur som helst ska muren i Astana rivas ikväll precis som Berlinmurens fall kommer detta ses som att vi är på rätt väg, en väg som kan leda ända till Sydamerika och Rio De Janeiro.
Mitt tips:
Kazakstan – Sverige
0-2

Jerry Andersson


Borussia Dortmund - Real Madrid