Idag drar den inledande omgången i damernas kval till fotbolls VM i Frankrike sommaren 2019 igång. Mästerskapet har plats för 24 nationer, varav 8 kommer att vara ifrån Europa. Dessa kandidater kommer att tas fram genom sju kvalgrupper, där samtliga gruppvinnare tillsammans med den bästa tvåan tar sig till VM. Dessutom har värdnationen en direktplats till turneringen.

Det svenska landslaget spelar sin inledande kvalmatch mot Kroatien på tisdag och kvalpremiären sker då på bortaplan. Förutom Kroatien kommer laget under kvalets gång att möta Danmark, Ukraina och Ungern som även dem ingår i kvalgrupp 4. Här kommer en liten summering utav motståndet och deras tidigare VM-meriter.

Kroatien
Det kroatiska damlandslaget har inte lyckats ta sig till något världsmästerskap ännu, men har siktet fullt inställt på det som väntar. Vid kvalet till VM 2015 kom laget på en fjärdeplats i sin grupp.

Danmark
Vid fyra tillfällen har Danmark funnits med i världsmästerskapets laguppställning. 1991 och 1995 tog man sig till kvartsfinal, men här har det tagit stopp. Vid VM 2015 lyckades man inte kvala in i turneringen.

Ungern
Även för Ungerns damlandslag innebär detta kval en chans på att för första gången få spela i ett världsmästerskap. När man kvalade till den senaste turneringen 2015 slutade man på en fjärdeplats i sin kvalgrupp.

Ukraina
Det ukrainska damlandslaget har likt många andra lag i gruppen inte heller fått göra sin VM-debut ännu. Men under kvalet till det föregående mästerskapet var man mycket nära. Som grupptvåa tog man sig till en play-off, där man förlorade mot Italien.


Borussia Dortmund - Real Madrid