Foto: Bildbyrån

Ikväll lottas playoff till VM och nedan går vi igenom förutsättningarna inför lottningen, samt vilka drömmotstånd kontra mardrömsmotstånd som kan vänta för Sverige. 

Under fredagskvällen kommer det europeiska VM-kvalets slut att lottas. Dragningen som startar klockan 17:00 inkluderar tolv lag som ska delas in i fyra olika grupper, eller slutspelsträd om man så vill. I varje slutspelsträd kommer det finnas fyra länder – två seedade och två oseedade. Varje slutspelsträd innehåller två semifinaler och en final. I varje semifinal kommer ett seedat lag ställas mot ett oseedat lag, där det seedade laget har hemmaplansfördel. Först i finalerna så kan två seedade länder möta varandra. De tre vinnarna av varje final är klara för VM 2022.

Sverige kommer att spela sin semifinal på hemmaplan i egenskap av att man är ett av de seedade lagen. Var finalerna i respektive träd spelas kommer också att bestämmas under kvällens lottning.

En sak att bära med sig in i lottningen är att Ryssland och Ukraina inte kommer kunna lottas in i samma slutspelsträd. Detta på grund av den rådande politiska konflikt som pågått i många år.

Seedade nationer:
Italien
Portugal
Skottland
Ryssland
Sverige
Wales

Oseedade nationer:
Turkiet
Polen
Ukraina
Nordmakedonien
Österrike
Tjeckien

Vem kan då Sverige möta i playoffen?

För Sverige så finns det sex möjliga motståndare i en playoff-semifinal: Turkiet, Polen, Nordmakedonien, Ukraina, Österrike och Tjeckien. Till finalen så är alternativen desto fler. Vi på VM-fotboll.se kommer nedan att redogöra för vilka möjliga motståndare som kan bli ett drömmotstånd för Sverige eller möjligen ett mardrömsmotstånd. Vägen till VM blir tuff oavsett, men det finns några vägar dit som är lättare än andra.

Drömvägen till Playoff för Sverige:

Notera att spekulationerna nedan är egna åsikter från redaktionen. Detta är alltså inte något facit, utan personliga reflektioner.

Grupp:
Sverige
Nordmakedonien
Wales
Österrike

Semifinaler: 
Sverige – Nordmakedonien
Wales – Österrike

Final:
Sverige – Wales

Kommentar:
Att säga att Nordmakedonien INTE skulle vara ett drömmotstånd i en semifinal vore att ljuga, även om det finns andra alternativ att bolla upp. Nordmakedonien var med i EM i somras och har vunnit mot Tyskland borta och så vidare, men kvaliteten är inte tillräckligt hög för att nå ett VM. Om Sverige skulle få Nordmakedonien hemma i semifinalen, så finns det stora möjligheter till ett svenskt finalavancemang åtminstone.

I finalspelet så kommer Sverige att ställas mot en svår nation, alldeles oavsett. Vi har förenklat det för oss och valt att ett seedat lag ska vinna den andra semifinalen. Det går annars naturligtvis i alla drömscenarier att sätta att Nordmakedonien eller Tjeckien exempelvis skulle slå Portugal i den andra semifinalen och sätta Sverige mot något av de länderna. Men om vi ska bygga upp det utifrån grundpelarna att Wales och Österrike står som möjliga motståndare i en final, så har Sverige fått sig ett bra slutspelsträd. Wales är ett kvalitativt fotbollsland som har överraskat många under de senaste Europamästerskapen. Men där bör Sverige ha sig ett övertag, framför allt om man får spela finalen på hemmaplan, vilket naturligtvis är en extra krydda till drömscenariot. Att få möta Österrike i en final skulle vara bra för svensk del, även det. Alplandet har haft det tufft under året, med ett fiasko till VM-kval bland annat. Men spelarna i Österrike skrämmer en aning, det är ett fotbollsland med större talang än vad resultaten visat, även om de kanske kan bollas upp som en potentiell drömmotståndare i semifinalen också.

Mardrömsvägen till Playoff för Sverige

Grupp:
Sverige
Polen
Portugal
Ukraina

Semifinaler:
Sverige – Polen
Portugal – Ukraina

Final:
Portugal – Sverige

Kommentar:
Ja, visst kan det bli en väldigt svår väg till VM i Qatar också. Från de oseedade nationerna så finns det några möjliga mardrömmar för Sverige. Men med en hemmaplansfördel så är det nationer som Sverige absolut kan slå. När Sverige och Polen möttes under EM i somras, så var det inte bara glass och ballong för svensk del. Vinst med 3-2 absolut, men Polen behövde också gå framåt, vilket öppnade för ett svenskt avgörande och i slutändan gruppseger. Robert Lewandowski visade vilken världsspelare han är och med honom längst fram så kommer Polen att vara ett stort hot i en potentiell semifinal. Turkiet är också en bubblare givetvis, men den turkiska formen har snarare stagnerat än stigit under hösten, då man faktiskt hade gruppsegern i VM-kvalet nära till hands efter premiäromgångarna.

I den andra semifinalen har vi satt Portugal och Ukraina. Ukraina i den mån att det finns ett litet spöke där från historien, då framför allt med EM 2012 och EM i somras. Sverige var möjligen bättre i åttondelsfinalen i somras, men förlorade ändå till slut. Portugal ses annars som ett mardrömsmotstånd i en potentiell final, desto större mardröm om den får spelas i Lissabon. Portugiserna var rätt överlägsna Sverige i Nations League i fjol och har ett lag som borde ha kvalificerat sig på en gång till VM. Med Cristiano Ronaldo kvar i landslaget, och med världsspelare på varje position så är inte Portugal något glädjeämne i playoff-sammanhang.

Italien bör också bollas upp naturligtvis. EM-guld i somras talar sitt tydliga språk. Men där kanske Sverige kan leva på sitt spöke från playoffspelet 2017, där Sverige tog platsen till Rysslands-VM. Oavsett så får Italien och Portugal ses som potentiella mardrömsmotstånd för Sverige, men det blir först i finalspelet i sådana fall.