Foto: Bildbyrån

På onsdag inleds kvalet till futsal VM 2020 i Alingsås, där det svenska landslaget spelar sitt kval tillsammans med Armenien, Belgien och Malta. De fyra lagen har alla stora drömmar om att ta sig hela vägen till turneringen, men för att göra detta krävs det till att börja med att man vinner veckans mini-turnering. Det är nämligen endast de två bästa lagen här som tar sig vidare till kvalets andra del som äger rum i oktober.

Här följer spelschemat för Sveriges grupp:

Onsdag 30 januari kl. 15:30 Belgien-Malta
Onsdag 30 januari kl. 19:00 Sverige-Armenien
Torsdag 31 januari kl. 15:30 Armenien-Belgien
Torsdag 31 januari kl. 19:00 Sverige-Malta
Lördag 2 februari kl. 13:30 Malta-Armenien
Lördag 2 februari kl. 17:00 Belgien-Sverige

Svenska landslaget i tidigare VM-kval

I och med att det svenska futsallandslaget är relativt nystartat är detta endast den andra gången som Sverige är med och kvalar in till VM. Senast detta skedde var inför VM 2016 och då lyckades man vinna sin grupp i den första kvalomgången. Här besegrade man Grekland, Montenegro och San Marino, men i den andra kval-delen fick man endast med sig en poäng ifrån mötena med Azerbajdzjan, Vitryssland och Kroatien. Som sämsta lag i gruppen tog därmed VM-resan slut här.

Precis som Sverige har varken Armenien eller Malta deltagit i någon tidigare upplaga av mästerskapet. Belgien har i sin tur spelat tre tidigare VM, alla på 80- och 90-talet. Samtliga gånger placerade sig laget i topp-2 under gruppspelet, vilket tog dem vidare till en andra gruppspelsomgång. 1989 avancerande man hela vägen till semifinal där man slutligen föll på straffar mot Brasilien. I kampen om bronset fick man sedan se sig besegrad på nytt, vilket gör att laget som bäst placerat sig på en fjärdeplats i VM.

Sofie Hansson