Foto: Bildbyrån

Sverige är vidare till playoff-final mot Polen där man har Robin Quaison att tacka för matchens enda mål. Samtidigt så vill förbundskapten Janne Andersson ge sina hyllningar till den svenska publiken på plats. 

Under gårdagen så blev det en lång natt för de svenska fotbollsfansen runt om i landet. Mållöst mot Tjeckien i den viktiga playoff-semifinalen efter 90 minuter innebar ytterligare 30 minuters förlängning där ett avgörande från Robin Quaison kom. Anfallaren väggspelade med Alexander Isak och rullade in 1-0 för Sverige i matchminut 110. Tjeckien kom aldrig ikapp och Sverige är därmed klart för playoff-final mot Polen på tisdag.

Efter matchen så hölls en presskonferens med representanter från både Tjeckien och Sverige i Friends Arenas lokaler. Först ut för Sveriges räkning var Janne Andersson som i helhet var nöjd med insatsen och kampen som de svenska spelarna tog. Han var dessutom extra nöjd med inramningen på nationalarenan, där Sverige nu har fortsatt med sitt imponerande hemmafacit.

– Det är fantastiskt roligt att få spela framför den här publiken. Nu har vi spelat 15 kvalmatcher mot EM och VM här hemma och vi har vunnit tolv och kryssat tre matcher, och förlorat noll, säger Janne Andersson på en fråga från VM-fotboll.se och fortsätter:

– Det säger rätt mycket om hur vi trivs här hemma. Fantastiskt roligt att återigen få uppleva det där trycket. Så jag vill passa på att hylla publiken.

48 628 personer tog sig till Solna för att bevittna rysaren på plats. För det mesta så var det blågula flaggor som viftades med på arenan men det fanns även en större bortasektion med tillresta supportrar från Tjeckien. Sveriges förbundskapten Janne Andersson vill också passa på att hylla hela den tjeckiska representationen på plats, som hyllade Sverige i efterhand.

– Jag gillar ju sportsmanship. Den tjeckiska klacken stod och applåderade oss efter matchen men även deras spelare och ledare visar en stor respekt matchen igenom och efteråt. Helheten från Tjeckien tycker jag är jättebra, säger Andersson.

Polen väntar

På tisdag så kommer Sveriges öde att bestämmas. Antingen så åker Sverige hem från polska Chorzow med en VM-biljett i hand eller så åker man hem utan. Playoff-finalen mot Polen blir en ny rysare att bita tag i där det polska laget är annorlunda formerat jämfört med mötet under EM i somras. Med ny förbundskapten och utan en kvalmatch i benen (på grund av Rysslands avstängning) så kan Polen vara svåra att scouta på förhand. Men den svenska förbundskaptenen känner sig tillfredsställd med vad han och hans ledarteam, med scouten Lasse Jacobsson och analytikern Christoffer Bernspång i spetsen, vaskat fram.

– Vi har mycket att säga om Polen men det gör vi inte idag. Vi har förberett oss väldigt tydligt och har haft en halv dags genomgång med Lasse (Jacobsson) och Christoffer (Bernspång) där de tittat på alla Polens matcher. Så vi har väldigt klart för oss hur vi ska agera mot Polen men det tänker jag inte fundera mer på ikväll utan det jobbet börjar imorgon, avslutar förbundskaptenen till VM-fotboll.se.


Bayern Munich - Real Madrid