Janne Andersson har kontrakt till sommaren 2024 med herrlandslaget. Förbundskaptenen får dock lämna redan i november vid missat EM.
– Min tanke är fortfarande att vi ska ta oss till EM, vi ska göra allt för att ta den möjligheten och det är tre kvalmatcher kvar i höst, säger Janne Andersson till SvFF:s hemsida.

Det svenska herrlandslaget har gått kräftgång de senaste åren. Med två nedflyttningar i Nations League, missat VM 2022 och på väg mot ett missat EM 2024 så har det svenska herrlandslaget knappt mått sämre. En som fått stå emot mycket kritik under den perioden har varit förbundskapten Janne Andersson. Nu kan förbundskaptenen lämna ämbetet redan i november. Trots sitt kontrakt till sommaren 2024 och EM-slutspelet i Tyskland så har SvFF och Janne Andersson avtalat att förbundskaptenen avgår efter pågående EM-kval som avslutas i november.

– Det enda som funnits i mitt huvud är att vi ska till EM, men efter förlusten mot Österrike kom frågor om min framtid och därför vill vi redan nu vara tydliga med vad som gäller, säger Janne Andersson till förbundets hemsida och fortsätter:

– Min tanke är fortfarande att vi ska ta oss till EM, vi ska göra allt för att ta den möjligheten och det är tre kvalmatcher kvar i höst.

Svenska Fotbollförbundet meddelar att Andersson och assisterande förbundskaptenen Peter Wettergren kommer få möjligheten att reparera EM-kvalet och försöka nå en mirakulös EM-plats innan man kan avgå när det är matematiskt omöjligt för en plats till europamästerskapet 2024. När EM-kvalet är färdigt i november ska annars duon få lämna sina uppdrag, detta enligt de avtal som förnyades år 2020.

Sverige behöver vinna samtliga återstående kvalmatcher i EM-kvalet i oktober och november för att nå EM, men dessutom också förlita sig på att Belgien eller Österrike förlorar alla sina återstående kvalmatcher.


Borussia Dortmund - Real Madrid