Sveriges herrlandslag i fotboll har fått en ny förbundskapten. För första gången tar en utlänning över ett svenskt herrlandslag när Jon Dahl Tomasson nu är presenterad.

En lång följetong är till ända. Det svenska herrlandslaget i fotboll kommer att ledas av Jon Dahl Tomasson under åtminstone kvalet till fotbolls-VM 2026. Dansken är nu presenterad av Svenska Fotbollförbundet där man äntligen hittat sin man för jobbet.

– Jag ser enormt mycket fram emot att påbörja det här fina uppdraget och att möta supportrar, spelare och förstås media i Sverige. Och att få tänka, tala och drömma i blått och gult, säger Jon Dahl Tomasson till SvFF:s hemsida efter beskedet.

”JDT” kommer senast från tränaruppdraget i Blackburn Rovers dit han anslöt från Malmö FF i december 2021. I MFF tog Jon Dahl Tomasson två SM-guld innan han lämnade för England och Championship. I Blackburn blev det en och en halv säsong totalt innan han lämnade uppdraget i början av februari 2024, detta för att öppna dörren för att bli svensk förbundskapten.

Fotbollschefen på Svenska Fotbollförbundet, Kim Källström, är nöjd med rekryteringen av den tidigare landslagskaptenen för Danmark.

– Jon Dahl Tomassons egenskaper stämmer väl in på kravprofilen. Det var inte avgörande, men vi uppskattar hans spelarbakgrund. Vi ser det som en styrka att han har en bra förståelse för vad landslagsverksamhet är efter sina år som assisterande förbundskapten i Danmark (2016-2020, reds anm.). Han har dessutom spelat och varit lagkapten i danska landslaget, säger Källström till SvFF:s hemsida och fortsätter:

– Jon Dahl Tomassons sätt att vilja spela en positiv attackfotboll är något som kommer att passa vår grupp av spelare bra. Han har dessutom en god erfarenhet av att vara en frontfigur, vilket man naturligt blir för det svenska herrlandslaget, säger han.

Till uppdraget får Jon Dahl Tomasson med sig sin assisterande tränare från Malmö och Blackburn i form av nederländaren Remy Reijnierse. Duon startar som förbundskaptener den 1 mars. De första landskamperna blir under mars-samlingen där man möter Portugal borta den 21 mars och sedan Albanien hemma den 25 mars.


Bayern Munich - Real Madrid