Sverige kan få spela en avgörande playoff-match till VM i Ryssland. Något som Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson ser som otänkbart efter Rysslands invasion av Ukraina.

Under natten till torsdagen svensk tid så invaderade Ryssland grannlandet Ukraina med militärtrupper, något som oroar hela Europa. Det som länge varit på tapeten har nu blivit verklighet och ett starkt motstånd från omvärlden väntas komma.

Detta oroar som sagt en hel värld och kan komma att påverka världsfotbollen. Det som ligger närmast till hands med svenska ögon är playoff till VM i Qatar som ska spelas nu i mars. Sveriges herrlandslag kommer att möta Tjeckien på Friends Arena den 24 mars. Vinnaren där kommer att ställas mot vinnaren i mötet mellan Polen och Ryssland där något av dessa länder kommer stå som hemmalag i den avgörande playoff-matchen. Det innebär i sådana fall att om Sverige vinner sin playoff-match mot Tjeckien och Ryssland i sin tur besegrar Polen så ska Sverige och Ryssland mötas på rysk mark för att avgöra vilket land som får VM-platsen.

Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson ser detta som ett otänkbart scenario i detta skede, då det är drygt en månad bort till ett sådant potentiellt möte.

– Vi kommer naturligtvis att lyssna på vad myndigheter i form av FN och EU säger, och även vad vår svenska regering säger. Självklart måste vi också lyssna på Fifa och Uefa i det här sammanhanget. Men det är klart att det känns oerhört svårt att tänka att det ska spelas fotboll i Ryssland om några veckor, säger han till SVT Sport och fortsätter:

– Känslan just idag är att det känns otänkbart att om några veckor spela en fotbollsmatch i Ryssland.

Senare under torsdagen så meddelade Svenska Fotbollförbundet även detsamma på sin hemsida i ett uttalande där man tydligt förklarar sin ställning till en potentiell match i den ryska huvudstaden i slutet på mars.

”Vår egen bedömning är dock att det, som läget ser ut nu, kommer att vara omöjligt spela en eventuell play off-match till VM i Moskva mot Ryssland den 29 mars.”, skriver förbundet på sin hemsida.

Finalen för den så populära klubblagsturneringen Champions League är planerad att spelas i den ryska staden Sankt Petersburg den 28 maj men förväntas flyttas av UEFA inom snar framtid.


Borussia Dortmund - Real Madrid