Foto: Bildbyrån

Landslaget kunde inte förvalta fördelen i VM-kvalet genom att besegra Grekland på bortaplan. Men nästa landslagssamling blir något helt annat. Fullsatta läktare på Friends Arena bör ordna lite självförtroende inför det fortsatta VM-kvalet.

Som vi njöt av att se Sverige senast på Friends Arena. Torsdagsmatch mot självaste Spanien. Den ljusa framtiden speglades i Dejan Kulusevski och Alexander Isaks show och otroliga genombrottskraft. När domaren blåste av matchen så stod Sverige som segrare och som hövdingar i Grupp B.

Men gårdagens insats och resultat sköljer ett mörker över VM-kvalet helt plötsligt. Parallellt med Spaniens enkla seger över Kosovo så tappade Sverige bort taktpinnen i Aten. Den första halvleken var blek från Sveriges sida samtidigt som Grekland visade hetta och mod, inte minst på vänsterkanten. En domare med bristande språkkunskaper och två baklängesmål i den andra halvleken bäddade sedermera för en svensk förlust.

Är det då hela världen? Naturligtvis inte. Sverige kan vinna resterande matcher och därmed kvalificera sig för VM i Qatar. Men med en seger igår så hade livet sett lite mer lockande ut. Om Sverige skulle lyckas med att vinna sina närmaste tre matcher så ställs man mot Spanien i den sista omgången, på bortaplan. Om Spanien i sin tur har besegrat Grekland på bortaplan, så blir matchen avgörande till 100 procent. Strunt samma. Precis som Janne Andersson så tar vi en match i taget.

Nästa match för Sverige är mot Kosovo om exakt en månad (9 oktober). En match som Sverige ska vinna? Ja. Nyckelorden till den matchen är möjligtvis inte bara resultatet. Nyckelorden blir också självförtroende och publiktryck.

Här om dagen så meddelade regeringen att från och med den 29 september så tas publiktaket bort. Kunde det kommit lägligare för ett svenskt landslag med en förlust mot Grekland i ryggen? Förmodligen inte.

Ett fullsatt Friends Arena och en Zlatan Ibrahimovic tillbaka i Blågult (?) kommer utan tvekan att lyfta Sverige mot VM på Qatars marker 2022. Kanske blir det också vårt ansvar helt plötsligt. Att Friends Arena blir fullbokat råder det nog ingen tvekan om, men att Friends Arena ska koka, där hänger det nog en del på fansen.

Mot Kosovo behövs det och sedermera även mot Grekland några dagar senare. I och med att Sverige inte kunde hantera eller snarare förvalta drömläget med fyra segrar efter fyra spelade matcher, så får väl publiken på plats ge ny skjuts till Janne Andersson och hans mannar. Putta på. Sedan kan allt hända nere i Spanien den 14 november.