Foto: Bildbyrån

Gruppspelet i det europeiska VM-kvalet är över och nu väntar playoff för Sverige och elva andra länder. Blågult går in i playoff som ett av sex seedade länder och får därmed spela semifinalen på hemmaplan.

Under gårdagen så blev det klart vilka länder som blev klara för VM. De tio gruppettorna från VM-kvalet Europas samtliga gruppspel kan pusta ut och sikta på Världsmästerskapet i Qatar i november och december nästa år. Detta samtidigt som majoriteten av samtliga deltagande länder i VM-kvalet får deppa ihop och drömma om ett VM om fyra år igen.

Men för tolv europeiska länder så lever fortfarande drömmen om VM 2022. Sverige är ett av dessa länder. Mellan den 24-29 mars nästa år så kommer playoff till VM att spelas, där Blågult finns med.

Under tisdagen så avgjordes också samtliga playoff-platser, där sex lag blev seedade inför lottningen och sex lag gick in som oseedade. För Sveriges del så blev man en av de sex bästa grupptvåorna från VM-kvalet och får därmed förmånen att bli seedat inför semifinallottningen till Playoff. Som seedad nation så får man spela playoff-semifinalen på hemmaplan, alltså på Friends Arena i Sveriges fall.

En annan fördel med att bli seedad som en av sex bästa grupptvåor inför playoffspelet är att Sverige slipper två stornationer i den inledande semifinalen. Portugal och Italien missade lite överraskande att nå direktplatsen till VM och ska tävla om tre platser från playoff-spelet. Men Sverige slipper alltså att möta någon av dessa i semifinalen.

Seedningsgrupper till VM-playoff

Inför lottningen av playoff-spelet som sker den 26 november, så är länderna uppdelade i två seedningsgrupper. Lag från seedningsgrupp 1 kan inte möta lag från seedningsgrupp 2 i den inledande semifinalen. Lag från seedningsgrupp 2 har också hemmaplansfördel i playoff-semifinalen. Sverige är rankat som femte bästa grupptvåa, och finns därmed med i den första seedningsgruppen.

Seedningsgrupp 1 (plus ranking):

Portugal (1)
Skottland (2)
Italien (3)
Ryssland (4)
Sverige (5)
Wales (6)

Seedningsgrupp 2 (plus ranking):

Turkiet (7)
Polen (8)
Nordmakedonien (9)
Ukraina (10)
Österrike (11)
Tjeckien (12)

Vilka kan Sverige få möta i playoff till VM?

Blågult kan ställas mot sex nationer i semifinalen. Dessa nationer är:

Nordmakedonien
Ukraina
Polen
Turkiet
Österrike
Tjeckien

Oavsett så kommer Sverige att möta någon av dessa ovanstående nationer i en semifinal. Vinnarna ur den striden går sedan till final, där motståndet kan komma både från seedningsgrupp ett och seedningsgrupp två. Vilka potentiella finalmotståndare det blir bestäms under lottningen.

När och hur lottas playoff till VM?

Lottningen till playoffspelet sker den 26 november. Då kommer Sverige få reda på vilket lag som man får möta i en semifinal men också vilka två andra lag som kan bli potentiella finalmotståndare om Sverige tar sig dit. Tolv lag ska fördelas på tre olika ”slutspelsträd”, där det är fyra lag i varje. Dessa fyra lag kommer endast att kunna ställas mot varandra under playoffspelet.

Under lottningen den 26 november så kommer det också avgöras vilka länder som får hemmaplansfördel i finalspelet, detta är alltså inte klart än.

När spelas playoff?

Playoff-spelet till VM kommer att avgöras den 24-29 mars 2022. Matchdagar för spektaklet är 24 och 25 mars för semifinalerna och sedermera 28 och 29 mars för finalerna. Det blir intensiva dagar för de deltagande landslagen.

Lagen som redan är klara för VM:

Tyskland
Danmark
Belgien
Serbien
Schweiz
England
Nederländerna
Spanien
Kroatien
Frankrike


Borussia Dortmund - Real Madrid