Oroligheterna i Europa har satt det mesta i gungning och såväl det stundande playoff-spelet till världsmästerskapet i november. Under gårdagen kom FIFA med slutliga besked kring matcherna, där Sveriges eventuella motstånd i finalen får en enklare väg till VM.

Polen skulle ursprungligen ha ställts mot Ryssland på Dynamo Central Stadium i Moskva samma kväll som Sverige tar sig an Tjeckien på Friends Arena. Vinnarna i dessa två möten skulle sedan göra upp om playoffgruppens VM-plats på svensk bortaplan. Men i och med att Ryssland stängts av från all internationell fotboll tillsvidare beslutas det nu att Polen går direkt till playoff-finalen som kommer spelas på lagets hemmaplan.

Huruvida laget skulle få en direktplats i finalen eller om ett annat lag skulle fylla Rysslands plats var ett hett ämne i fotbollsvärlden under veckan. Att Polen nu endast behöver vinna en match för att nå världsmästerskapet, samtidigt som övriga lag behöver få med sig två segrar ger laget ett försprång jämte andra lag, vilket som bland annat Janne Andersson ser negativt på.

– FIFA fattade till slut rätt beslut när det gällde Ryssland men det här beslutet är tyvärr helt uppåt väggarna ur ett sportsligt perspektiv. Med det sagt så ligger allt vårt fokus på att förbereda oss inför matchen mot Tjeckien. Vi vill till VM och kommer göra allt för att nå dit, säger Janne Andersson på Svenska Fotbollsförbundets hemsida.

Uppdatering 18 mars:

Efter FIFA:s beslut att stänga av Ryssland från allt internationellt spel så överklagade det ryska fotbollförbundet. Målet gick till idrottens skiljedomstol CAS som den 18 mars beslutade att avslå Rysslands överklagan. Det innebär att det alltså nu är helt klart att Ryssland utesluts ur VM-playoff och Polen går direkt till playoff-final där Sverige eller Tjeckien väntar. Om beslutet att låta Ryssland spela playoff hade blivit av så hade varken Tjeckien, Polen eller Sverige deltagit. Det är något som länderna meddelat inför beslutet.

Ukrainas playoff-matcher flyttas till juni månad

Under kvällen kom även ett beslut kring matcherna i playoffgrupp A, där Skottland skulle ta emot Ukraina om drygt två veckor. Kriget i landet gör det omöjligt för laget att samlas för spel, vilket gör att FIFA tagit beslutet att flytta fram matchen till juni månad. detta innebär även att playoff-finalen mellan vinnaren i matchen samt vinnaren mellan Wales och Österrike flyttas fram.

I början av april är det planerat att lottningen till VM ska äga rum. Flyttar man inte på detta datum kommer en plats i turneringen få lottas i blindo.


Borussia Dortmund - Real Madrid