Medan kvalet i del flesta regionerna börjar lida mot sitt slut, har Oceaniens landslag ännu inte börjat sin resa mot VM 2022. Nu har man dock tagit de nödvändiga kliven för att kunna inleda sitt VM-kval.

Det Oceaniska fotbollsförbundet har nu kunnat presentera det upplägg som kommer att nyttjas för regionens VM-kval, som kommer att spelas i form av en turnering mellan 14-30 mars nästa år. Här kommer totalt åtta nationer att delta i det inledande gruppspelet, som följs av ett slutspel med två semifinaler och en direkt avgörande final. Hela turneringen kommer att spelas i Qatar och vinnaren får delta i det interkontinentala kvalet i juni, som är regionens ända väg in i världsmästerskapet.

Under gårdagen hölls lottningen till denna turnering, där de högst rankade lagen har fått varsin direktplats. Såhär resulterade lottningen:

Grupp A: Salomonöarna, Tahiti, Vanuatu och ett kvalificerat lag
Grupp B: Nya Zeeland, Nya Kaledonien, Fiji och Papua Nya Guinea

Vilket lag som tar den sista platsen avgörs i en kvalificeringsmatch mellan de två lägst rankade nationerna Tonga och Cooköarna. Detta möte inleder hela turneringen och det sista laget avgörs alltså bara dagar innan gruppspelet börjar.

Ursprungligen skulle även de två nationerna Amerikanska Samoa och Samoa delta i kvalificeringen, men de valde nyligen att dra sig ur VM-kvalet.

Planen från början var att Oceaniens VM-kval skulle starta under hösten 2020, där man skulle ha spelat såväl gruppspel följt av playoffmöten för att få fram sin representant till det interkontinentala kvalet. Men som för så mycket annat kom pandemin i vägen och tiden fanns inte för att hinna med alla de kvalomgångar som var planerade.