– Eller kommer Zlatan göra en Bo Larsson?

Ikväll väntar ödesmatchen i VM-kvalet mot Österrike, på Friends Arena. Vinst och Sverige är klart för playoff i november mot en annan grupptvåa. Vid förlust eller oavgjort kan vi med största sannolikhet packa ihop och sikta mot EM-kvalet, för inte kommer Österrike kollapsa mot Färöarna i sista omgången, och varför skulle Tysklands svit på 47 bortamatch-vinster i VM-kval brytas mot Sverige? Nej tre poäng är det som räknas.

Vi är i nästan samma situation som 1973, då Sverige mötte Österrike i en skiljematch i Gelsenkirchen. Sverige hade tagit ledningen efter mål av Roland Sandberg och i den 28:e minuten pekade domaren på straffpunkten, väl där gjorde Bo Larsson inga som helst misstag och hans 2-0 blev matchavgörande. Sverige vann till slut med 2-1 på snömodden i Gelsenkirchen och var klart för VM.

Måhända kan vi hoppas att Zlatan & co kan återupprepa det imorgon även fast vägen till VM blir något knivigare än då. Hotet mot Sverige kommer återigen främst ifrån Bayer Münchens stjärnspelare David Alaba som gått ifrån klarhet till klarhet under gångna säsongerna. Det var också han som sänkte Sverige ifrån straffpunkten senaste mötet och hans löpningar var ett ständigt orosmoment. Minns med fasa matcherna mot Österrike i kvalet för VM 98 i Frankrike, där Andreas Herzog två gånger om sänkte Sverige.

Man ska dock komma ihåg att Österrike är ett helt annat lag på bortaplan, måhända kan det vara Sveriges räddning att Österrikarna blir så pass naiva att man ger Sverige de ytor man väldigt sällan fick nere i Wien.

Sverige kommer till matchen med ett mittbackspar som senaste helgen tillsammans släppte in nio mål, med en Rasmus Elm som inte spelat en enda hel tävlingsmatch på två månader, med en Johan Elmander som inte spelat frekvent, en Andreas Isaksson som haft problem med sin axel och inte kunnat spela. Men man kommer också till matchen med en pånyttfödd Anders Svensson och en Zlatan Ibrahimovic i absolut toppslag.

Hur långt det räcker? Ja, det får helt enkelt kvällens match utvisa, samba eller inte…

Mitt tips:
Sverige – Österrike 3-1

Jerry Andersson


Borussia Dortmund - Real Madrid