Omslagsbilden till detta inlägg är ifrån UEFA:s hemsida

Kroatien och Schweiz tog under gårdagen ett närmare kliv mot sommarens mästerskap, genom att vinna sina inledande möten i playoffen.

I mötet mellan Kroatien och Grekland i Zagreb så kunde hemmalaget knappt få en bättre start än den som man fick. Efter 11 minuter tilldelades laget en straff efter att Nikola Kalinic olyckligt nog tacklades ner utav den grekiske målvakten Orestis Karnezis i ett försök att få tag på bollen. Straffen kunde enkelt sättas utav Luka Modric och var bara inledningen på lagets målfest.

Bara minuter senare kunde Nikola Kalinic sätta 2-0, som sedan följdes utav ett mål ifrån grekiske Sokratis Papastathopoulous efter en hörna. Dock tog det inte lång tid innan kroaterna åter igen drog ifrån i ställningen när Ivan Perisic satte 3-1. Målfesten avrundades efter pausvilan när Andrej Kramaric satte 4-1, vilket ger Kroatien ett stort försprång inför returmötet på söndag.

I Belfast blev det istället länge en väldigt mållös historia mellan Nordirland och Schweiz där bortalaget ändå hade övertaget. Men i den 58:e minuten tilldelades gästerna en straff efter att Corry Evans ska ha täckt ett skott med handen. Hela händelsen blev väldigt tveksamt bemött ifrån fansen som tydligt protesterade på läktarna. Ricardo Rodríguez kunde här sätta matchens första och enda mål, vilket resulterade i ett värdefullt bortamål för Schweiz inför returen på söndag.