När Lotta Schelin i slutet av förra året meddelande att hon skulle avsluta sin landskarriär gjorde hon det som svenska landslagets meste målskytt genom tiderna. Nu återstår det att se om någon av Peter Gerhardssons damallsvenska ynglingar kan fylla tomrummet efter skyttedrottningen när förberedelserna inför VM trappas upp. 

Sverige premiärspelar ikväll mot Schweiz i Algarve Cup. Förberedelserna inför VM i juni är i full gång och offensivt är det ett oerfaret Sverige som gör sig redo att ta över Frankrike senare i sommar. Bakåt finns rutinerade stöttepelare som Hedvig Lindahl, Nilla Fischer och Linda Sembrant. I mitten hittar vi Caroline Seger, och även om Kosovare Asllani och Sofia Jakobsson kan ta hand om varsin kant är det den centrala anfallspositionen som fortfarande är ett frågetecken. Enligt Sportbladet är det just målgörandet som kommer vara i fokus under turneringen i Algarve.

”Anfallsspelet i de senaste matchen har varit trubbigt,” säger förbundskapten Peter Gerhardsson. ”Vi kommer att jobba med att spetsa vårt spel i den sista tredjedelen”.

Ett stort ansvar ligger på Stina Blackstenius, som hittills gjort 10 mål på 41 landskamper och bombat in mål i Montpellier HSC. Det ska också intressant att följa jokrarna Anna Anvegård och Julia Zigiotti Olme, som tillsammans har blyga åtta landskamper på kontot, men som trots ung ålder hängde 14 respektive 12 baljor för sina damallsvenska klubblag förra säsongen. 

Förhoppningsvis tillkommer också Bayern Münchens Fridolina Rolfö lagom till matchen mot Tyskland senare i vår. Fridolina dra för tillfället med skador och missar därför Algarve Cup. 

Oavsett måltorka eller ej borde Schweiz bli en mumsbit för svenskorna. Schweiziskorna avslutade 2014 med att förlora tre av fyra matcher i december och parkerar just nu på en 18:e plats på FIFAS ranking – nio placeringar efter Gerhardssons målmaskiner (?).

Artikeln är skriven av:

Alexander Carlsson – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här


Borussia Dortmund - Real Madrid