Foto: Bildbyrån

Inför matchen mot Kanada hängde det en fiasko-varning över Sverige. Förlust, och världsmästerskapet 2019 skulle för svensk del glömmas bort fortfarande än en skavande sommarplåga. Men nu står vi här. Tack vare en gedigen laginsats, Stina Blackstenius mod i avslutet och Hedvig Lindahls högernäve väntar nu Tyskland i kvartsfinal. Och helt plötsligt har Sverige allt att vinna. 

Och ja, jag vet vad ni tänker säga. Tyskland är världens näst bästa lag, har gjort tredje mest mål och är fortfarande de enda som fortfarande inte släppt in ett mål i turneringen. Dessutom spelar playmakern Dzsenifer Marozsan förmodligen från start efter skadefrånvaron och det var det mer än fyra år sen Sverige senast slog Tyskland. Där förlusten i OS-finalen 2016 såklart svider hårdast. Sverige står i 5,30 gånger pengarna och det är fler än spelbolagen som ser Sverige som nederlagstippade.

Men sen då? Idag är det VM-kvartsfinal, och då spelar inget av detta någon roll.

En sommar att minnas

Efter en något skakig inledning har Sverige nu, som det verkar, fått ordning på försvarsspelet. Det såg vi om inte annat i första halvlek mot Kanada där det egentligen inte hända någonting. Sverige spelade taktiskt smart och skruvade dessutom upp tempot efter ledningsmålet i andra halvlek. Samma disciplin – om inte bättre – kommer krävas ikväll med. Men, som jag sagt i tidigare texter är svenska landslag i allmänhet och fotbollslandslag i synnerhet som bäst när det bara är vi tio miljoner, och knappt det, som tror på seger. När det står ett både skickligare och bättre lag på andra sidan som sätter det svenska kollektivet på prov. Viktiga matcher där de svenska spelarna anammar sin roll för att hjälpa laget.

När Caroline Seger dirigerar mittfältet med hela handen. När Fridolina Rolfö lossar vänsterdojjan i tid och otid. När Nilla Fischer fäller ut bommen och Stina Blackstenius går in med huvudet först vid varje målchans.

Så samla gänget, tänd grillen, slå på Gyllene Tiders Sommartider eller annan odödlig sommarplåga, häll upp något kallt att dricka och bänka er framför TV:n 18:30. Så gör vi tillsammans det här till en sommar att minnas.

Artikeln är skriven av:

Alexander Carlsson – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här


Borussia Dortmund - Real Madrid