Foto: Bildbyrån

På tisdag ställs Sverige mot Chile i VM-premiären. Inför turneringen har det som vanligt varit mycket fokus på etablerade stjärnor som Caroline Seger, Kosovare Asllani och Hedvig Lindahl. Men efter VM-genrepet mot Sydkorea var det istället en debutant som stal rubrikerna med sitt avgörande 1-0-mål. Madelene Janogy har hittills inte startat en enda landskamp – men kan bli en viktig joker i den svenska truppen. 

”En känsla svår att beskriva”, sa den svenska segerskytten Madelene Janogy om sitt segermål i landslagsdebuten mot Sydkorea. Hon beskriver sig själv som ”väldigt avig och kreativ”. en typisk matchvinnare, med andra ord. Och i en VM-trupp med gedigen rutin men haltande offensiv kan det vara precis det Sverige behöver för att gå långt i turneringen.

Det sägs att anfall är bästa försvar. Men också att medan en bra offensiv vinner matcher är det en stark defensiv som vinner turneringar. Med Hedvig Lindahl, Nilla Fischer, Linda Sembrant och Caroline Seger i truppen håller den svenska defensiven absolut semifinalklass. Nu måste den bara backas upp av en farlig offensiv.

Medan ”en stark defensiv” vanligtvis handlar om kontinuitet, låg lägstanivå och ett hårt jobbande kollektiv handlar ”en farlig offensiv” oftast om skickliga individualister som kan bryta en matchbild och vara som bäst när det gäller.

Det är där Madelene Janogy kommer in i bilden.

Snabbhet, teknik – och en sällsynt näsa för mål
Trots att hon ännu inte startat en enda match för landslaget för vibbarna kring Janogy tankarna lätt till hypen kring motsvarigheten i herrlandslaget, Alexander Isak. Under sina ringa 40 spelade minuter (30 mot Österrike och tio mot Sydkorea) har Janogy, precis som Isak, redan visat att hon har snabbheten och tekniken som krävs för att ställa till det för motståndarna. Dessutom besitter hon en sällsynt näsa för mål som kan komma att bli livsviktig för Sverige när det är dags för matcher mot bättre motstånd.

Räknar med två mål under gruppspelet
Hur mycket speltid det blir för Janogy beror såklart på hur matchbilden ser ut. Men jag tror och hoppas att det blir i alla fall 15 – 20 minuter per match för den kvicke Piteå-anfallaren. Med hennes nuvarande målsnitt (och Chiles och Thailands bristande försvar) kan det räcka till både ett, två och tre mål innan gruppspelet är slut.

En uppmaning till både motståndare och fans.

Håll ett öga på Janogy – den svenska jokern.

Artikeln är skriven av:

Alexander Carlsson – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här


Borussia Dortmund - Real Madrid