Asien är en av de kontinenter som kommit längst i sitt kval. Från början var det 43 lag med i kvalet men nu är det enbart tio kvar som ska göra upp om de 4,5 platser som Asien har i VM. I den första omgången spelade de sexton lägst rankade lagen åtta dubbelmöten där vinnarna gick vidare till omgång 2. I omgång två så fick de 22 näst sämsta lagen gå in i kvalspelet. Totalt så var de alltså 30 lag i den andra omgången, vilket betydde 15 dubbelmöten och 15 lag som gick vidare till omgång 3.

I tredje omgången gick de fem bäst rankade lagen in i kvalspelet och bildade tillsammans med de övriga 15 lagen 5 grupper där de två bästa från varje grupp gick vidare till omgång fyra. I den fjärde och sista omgången delades lagen in i två grupper med fem i varje.

Just nu så pågår den sista omgången och de lag som är med där är Sydkorea, Iran, Quatar, Uzbekistan, Libanon, Japan, Irak, Australien, Oman och Jordanien. De fem första länderna är i grupp A och de fem sista är i grupp B. Från varje grupp så går två lag direkt till VM och de lag som kommer trea får spela ett playoff mot varandra och vinnaren där får gör upp med ett av Sydamerikas lag om vilket lag som ska gå till VM.

Grupp A
I grupp A så har alla lagen spelat två eller tre matcher var. Storfavoriterna Sydkorea leder gruppen på 6 poäng och bakom dem kommer Iran och Quatar på fyra poäng. Både Iran och Sydkorea har dock spelat en match mindre än Quatar.

Sydkorea som är ett av Asiens allra främsta lag borde vinna gruppen ganska lätt. Laget kom trea i asiatiska mästerskapen 2011 och de har inte missat ett VM-slutspel på 30 år. Bakom dem är det däremot lite mer spännande. Varken Uzbekistan eller Libanon lär inte ha någon chans alls, så det kommer nog att stå mellan Quatar och Iran om vem som tar direktplatsen till VM. Min personliga (och inte allt för vågade) gissning är att Iran tar den. Iran, som var med i VM senast 2006, är kanske inte ett av Asiens bästa lag, men i det här kvalet har de fått en ganska bra lottning och jag tror att de kan komma tvåa i gruppen utan att det blir alltför spännande. Quatar däremot får nog vänta tills VM 2018 innan de gör sin första VM-turnering. För även om värdlandet till VM 2022 kommer trea så tror jag inte de kan slå sin motståndare från grupp B i ett dubbelmöte.

Grupp B
Även i grupp B så har alla lag spelat två eller tre matcher var. Japan leder på sju poäng, före Irak, Australien och Oman på två poäng. Irak och Australien har dock spelat en match mindre än Japan och Oman.

Precis som i grupp A så tror jag att den som leder gruppen just nu även kommer att vinna den. Japan har varit med i alla världsmästerskap sedan i Frankrike 1998 och i nu senast i Sydafrika så gjorde de sin (resultatmässigt) bästa VM-turneringen någonsin, så det ser lovande ut för det japanska landslaget. Att de dessutom vann de asiatiska mästerskapen gör ju inte saken sämre. På andra plats i gruppen ligger just nu Irak, men det skulle jag inte tro att de gör länge till. Det här är nämligen första gången sedan 2001 som Irak har gått till sista omgången i kvalet till VM och eftersom rutinen är ganska viktig i sådana här sammanhang så tror jag de kan få stora problem. Min tippning blir istället att Australien tar andra platsen bakom Japan. Australien, som sen 2006 tillhör det Asiatiska fotbollsförbundet, kom tvåa i de Asiatiska mästerskapen 2011 och sett till vilket lag de har så borde det inte vara några problem för dem att gå vidare. De övriga lagen i gruppen, Oman och Jordanien, har alldeles för dåliga lag och borde inte ha någon chans alls.

Matthias Bangtsson