Det Nord- och Centralamerikanska fotbollskvalet till VM 2014 arrangerar av kontinentens fotbollsförbund Concacaf. Det deltar 36 länder i kvalet och de spelar om tre direktplatser och en playoff-plats. Kvalet började med att de tio lägst rankade lagen spelade dubbelmöten mot varandra där vinnarna gick vidare till omgång två. De fem vinnarna bildade, tillsammans med de 19 näst lägst rankade lagen, sex grupper med fyra lag i varje. Vinnaren i varje grupp gick vidare till den tredje omgången. I den tredje omgången var det dags för de 6 bäst rankade lagen att gå in i kvalet. Tillsammans med de sex gruppvinnarna bildade de tre grupper om fyra lag där de två bästa från varje grupp går vidare till sista omgången. Totalt kommer det alltså vara sex lag i sista omgången. Där kommer alla spela i samma grupp där de tre bästa går direkt till VM och det fjärde laget får möta ett av Oceaniens lag i ett dubbelmöte.

Just nu har fyra av sex omgångar i omgång tre spelats och alla i varje grupp har hunnit möta alla minst en gång. Lagen listas i den ordning som de troligtvis kommer sluta på i gruppen.

Grupp A
I grupp A ligger Guatemala och USA i delad ledning på 7 poäng. Bakom dem kommer Jamaica på 7 poäng, men med sämre målskillnad. Sist i gruppen ligger Antigua och Barbuda på 1 poäng.

USA har spelat VM sen 1990 och är CONCACAF-s kanske allra bästa lag. Laget kom tvåa i Concacaf-mästerskapen 2011 och att de inte leder sin grupp i omgång 3 beror enbart på en mindre lyckad insats i bortamatchen mot Jamaica (de förlorade med 2-1).

Jamaicas fotbollslandslag har bara varit med i VM en gång. Det var i VM 1998 och de vann bara en match och åkte ur i gruppspelet med en målskillnad på -6. Även om det inte låter så imponerande så skulle Jamaica kunna kvalificera sig till VM om de lyckades prestera på topp hela vägen. Bara det faktum att de vunnit Karibiska mästerskapen både 2008 och 2010 visar att de inte är så dåliga som man skulle kunna tro.

Guatemala och Antigua och Barbuda kommer inte ha någon chans att gå vidare från den här omgången. Guatemala har aldrig deltagit i ett VM och på 2000 talet har de aldrig kommit längre än till gruppspelet i Concacaf-mästerskapen. Antigua och Barbuda har aldrig lyckats kvala in till varken VM eller Concacaf-mäserskapen. Deras största merit är att de kom fyra i de Karibiska mästerskapen 1998.

Grupp B
Mexiko leder grupp B på 12 poäng. Bakom dem kommer El Salvador 5, Costa Rica 4, och Guyana på 1 poäng.

Mexico vann concaf-mästerskapen 2011 och de är tillsammans med USA ett av kontinentens bästa lag. De har deltagit i varje VM sen 1994 och varje gång har de åkt ur i åttondelsfinal. De borde kunna vinna grupp B utan några problem. Efter det är inte frågan om de kommer gå till VM, utan om de kommer längre än till åttondelsfinal när de väl går till VM?

Costa Rica har vunnit Concacaf-mästerskapen flest gånger av alla lag. De har dock bara vunnit en gång sen 1969. I förra VM-kvalet var de ett mål ifrån avancemang, men de misslyckades och istället fick de följa VM från TV-sofforna. Nu är de ute efter revansch, och personligen tror jag faktiskt de kommer lyckas.

El salvador och Guyana kommer nog inte ha så mycket att göra i den här gruppen. El Salvador har varit med i VM två gånger, senast var 1982 och då åkte de ut i gruppspelet. Guyanas fotbolllandslag har aldrig deltagit i något stort mästerskap. Den största turneringen de har lyckats kvala in till är Karibiska mästerskapen, och de har de bara lyckats med två gånger.

Grupp C
Panama leder gruppen med 9 poäng före Honduras 7 p, Kanada 7p och Kuba 0 p. Personligen tycker jag att det här är den allra jämnaste gruppen av de tre grupperna i omgång tre. I alla fall om man ser till vilka lag de är. Inget av lagen är jättebra och det kan mycket väl bli så att inget av dessa lag går till VM.

Honduras var ett av de tre lagen från Concacaf som var med i VM i Sydafrika. 2011 vann de Centralamerikanska mästerskapen och kom till semifinal i Concacaf mästerskapen. De senaste åren har laget varit bättre än någonsin och de kommer nog vara med och konkurrera om den tredje direktplatsen i omgång fyra bakom USA och Mexiko.

Panama gick även de till semifinal i de senaste Concacaf mästerskapen och om det hade varit en bronsmatch så hade de mött Honduras. Landet har aldrig varit med i ett Fotbolls-VM, men de har däremot varit med i Concacaf-mästerskapen och gjort fina resultat flera gånger. Senast de fick medalj var 2005 då de kom tvåa.

Kanada och Kuba kommer nog inte att gå vidare från den här gruppen. Kanada kommer nog visserligen att kunna ge de två ovanstående lagen en match, men de är inte tillräckligt starka för att ta någon av de två platserna. De har bara varit med i VM en gång och senaste framgången laget hade i ett stort mästerskap var när de vann Concacaf mästerskapen 2000. Kuba kommer inte ta så många mer poäng i gruppen. I kvalet till VM 2010 kom de också till omgång men då slutade de sist i gruppen. Det kommer de nog att göra nu också.

Mathias Bengtsson


Borussia Dortmund - Real Madrid