Elva lag från Oceanien tävlar om en plats i en av de interkontinella play-off matcherna. Kvalet börjar med att de fyra lägst rankade lagen spelade ett gruppspel där alla mötte alla en gång och vinnaren gick vidare. I nästa omgång delades de kvarvarande åtta länderna in i två grupper. De två bästa från varje grupp gick vidare till den sista omgången där alla fyra lagen nu spelar i samma grupp. Vinnaren i den här gruppen får möta ett av de Nord- och Centralamerikanska länderna i ett play-off om en plats i VM.

Omgång tre pågår alltså just nu och de lag som har kvalat dit är Nya Zeeland, Tahiti, Nya
Kaledonien och Salomonöarna. De två förstnämnda vann sin grupp i omgång två medan de
andra kom tvåa. Lite lustigt är att det var de här fyra lagen som kom på första till fjärde plats i de oceaniska mästerskapen 2012. Just nu har alla lagen spelat två matcher och det är Nya Zeeland som leder på 6 poäng före Nya Kaledonien 3, Salomonöarna 3 och Tahiti 0.

När Australien gick ur det Oceaniska fotbollsförbundet 2006 så var det inte längre något land som kunde hota Nya Zeeland som Oceaniens bästa landslag. Laget är mesta mästare i de Oceaniska mästerskapen men man har bara deltagit i VM två gånger. Senast var 2010, då man mycket överraskande var det enda laget som inte förlorade en enda match. Trots det gick man inte vidare från gruppen och laget fick åka hem efter att bara ha spelat tre matcher.

Nya Kaledoniens fotbollslandslag spelade sin första landskamp 1951 och de har aldrig kvalificerat sig till VM. Däremot har de varit ganska bra de senaste åren. Både 2008 och 2012 kom de tvåa i de oceaniska mästerskapen.

Salomonöarna och Tahiti är inte några stora fotbollsnationer. Salomonöarnas största meriter är att de två gånger har kommit trea och en gång tvåa i de oceaniska mästerskapen. Tahiti har ett lite bättre facit när det gäller oceaniska mästerskapen, de har vunnit en gång, kommit tvåa tre gånger och kommit trea en gång.

Mathias Bengtsson


Borussia Dortmund - Real Madrid