et sydamerikanska kvalet till VM 2014 startade 7 oktober 2011 och det kommer avslutas 15 oktober 2013. Tidsmässigt har de alltså kommit nästan halvvägs, men de har bara spelat en tredjedel av matcherna. Till skillnad från de flesta andra kontinenter så är Conmebols (Sydamerikas fotbollsförbund) kval lätt att förstå sig på. Eftersom det bara är nio länder med i kvalet så är alla i en och samma grupp. I vanliga fall brukar det sydamerikanska kvalet innehålla tio lag, men nu är Brasilien direktkvalificerat eftersom de är värdnation, så de deltar ej. De fyra lagen som kommer först i gruppen går direkt vidare till VM, medan det lag som kommer femma får kvala mot ett av Asiens lag om en plats i VM.

Just nu leder Chile gruppen på 12 poäng följt av Uruguay 11 p, Argentina 10, Ecuador 9, Venezuela 8, Colombia 7, Bolivia 4, Paraguay 4 och Peru 3. Alla lagen har spelat fem matcher utom Chile, Venzuela och Bolivia som har spelat en match mer än övriga lag.

Förutsättningarna för lagen
Chile leder just nu och kommer med största säkerhet att gå till VM enkelt. Om de kommer vinna gruppen är jag däremot inte lika säker på. Jag tror att de kommer bli passerade av två lag innan kvalet är färdigspelat och sluta trea.

Uruguay har varit riktigt starka de senaste åren. Fjärdeplatsen i VM 2010 följdes upp med en vinst i Copa America året efter och nu ligger de alltså tvåa i kvalet. Detta kan dock vara ett av de sista mästerskapen på ett tag som Uruguay ligger så bra till, för de har ett ganska gammalt lag som snart har sett sina bästa dagar. Men de håller i alla fall några år till och jag tror Uruguay slutar tvåa i detta kval.

Argentinas lag behöver ingen närmare presentation. Truppen innehåller mängder av stjärnor som Messi, Tevez, Milito, Di Maria, för att nämna några. Argentina brukar visserligen inte imponera i kval, men de har verkat ovanligt stabila de senaste året så de kanske till och med kan vinna gruppen den här gången.

Ecuador, laget som var med i VM både 2002 och 2006 kom sexa i kvalet till VM 2010, en poäng från femteplatsen som hade inneburit kvalspel och troligtvis VM-avancemang. I Copa America 2011 hamnade de i dödens grupp med Brasilien, Venezuela och Paraguay och kom sist i gruppen med enbart ett poäng. Men i det här kvalet borde Ecuador lyckas ta sig vidare. I och med att Brasilien inte är med så öppnar det upp för något av de sämre lagen. Men det kommer nog inte vara en självklarhet för Ecuador att gå vidare.

Både Venezuela och Colombia på femte respektive sjätte plats kommer att hota om den sista direktplatsen till VM. Man får inte heller glömma bort att Paraguay har ett bra lag, och även om de har underpresterat hittills i kvalet och ligger näst sist så kan de bli farliga. De övriga två lagen, Bolivia och Peru, ska inte ha något med det här att göra och de kommer nog sist.

Mathias Bengtsson


Borussia Dortmund - Real Madrid