Sveriges damlandslag står inför ett kvalspel mot Europamästerskapet 2025 i Schweiz. Efter att lottningen gjorts är det klart att blågult hamnat i en riktigt tuff grupp.

EM 2025 kommer gå av stapeln i Schweiz och i april drar kvalet igång som kommer att avgöra vilka lag som går vidare till mästerskapet. Nu har Sveriges motståndare i A-divisionen lottas, och laget står minst sagt inför en mardrömsgrupp. Sverige har placerats i grupp A3 där de kommer möta Frankrike, England och Irland. 

Blågult hade med facit i hand kunnat komma i en på pappret enklare grupp. Med England som regerande Europamästare och Frankrike rankat som världstrea, kommer varje match att bli en hård prövning för Sverige.

Förbundskapten Peter Gerhardsson är medveten om utmaningarna som väntar och uttrycker försiktigt optimism inför den kommande resan. Han betonar vikten av att vara redo för de tuffa matcherna som väntar och ser fram emot att se sitt lag kämpa för att säkra en plats i EM 2025. 

– Jag tror att det är en grupp där alla kan ta poäng av alla och det kommer vara tuffa matcher. England och Irland har derby så det kommer säkert inte vara enklaste matcherna för England heller, säger Peter Gerhardsson till Fotbollskanalen efter lottningen.

EM-kvalet kommer att spelas mellan april och juli. För att gå direkt till EM måste Sverige sluta etta eller tvåa i sin grupp. Om Sverige slutar trea eller fyra väntar playoff-spel, där de sju sista EM-platserna ska delas ut. Även ettan, tvåan och trean från B-divisionens grupper går vidare till playoff-spel. Likaså gör gruppettorna från C-divisionen. 

Alla EM-kval grupperna 

A-divisionen

Grupp A1
Norge
Nederländerna
Italien
Finland

Grupp A2
Belgien
Tjeckien
Spanien
Danmark

Grupp A3
Sverige
Frankrike
England
Irland

Grupp A4
Tyskland
Österrike
Polen
Island

B-divisionen

Grupp B1
Ungern
Schweiz
Azerbajdzjan
Turkiet

Grupp B2
Skottland
Serbien
Slovakien
Israel

Grupp B3
Portugal
Nordirland
Bosnien & Hercegovina
Malta

Grupp B4
Wales
Kroatien
Ukraina
Kosovo

C-divisionen

Grupp C1
Cypern
Litauen
Belarus
Georgien

Grupp C2
Slovenien
Lettland
Nordmakedonien
Moldavien

Grupp C3
Grekland
Montenegro
Andorra
Färöarna

Grupp C4
Rumänien
Bulgarien
Kazakstan
Armenien

Grupp C5
Albanien
Estland
Luxemburg