Efter att ett mål gjort av Lampard blev felbedömt har flera väntat på att mållinjetekniken ska börja tas på allvar. Speciellt i världsmästerskapen där ett mål kan avgöra allt.

– Mållinjetekniken testades vid VM för klubblag i Japan förra året med lyckat resulat. Efter det lyckade försökte kommer Fifa nu att använda sig av mållinjeteknik också vid Confederations Cup 2013 och vid nästa års VM, skriver Fifa i ett pressmeddelande.

Den nya mållinjetekniken har används vid vissa utvalda matcher och hjälper domare att avgöra mål som annars kan bli svåra att bedöma. Flera gånger har fans ifrågasatt domares beslut när ett mål varit svårt att avgöra från domarposition. VM i Brasilien ska låta domarna känna lugnet av att kunna förlita sig på en kamera som mäter om bollen är inne eller inte.

Reaktionerna på detta har varit många och majoriteten har varit positiv. Twitter har blivit överöst med glada rop vid denna nyhet. Björn Johnson, programledare på FanTV, skrev: ”Fifia gar beslutat att använda målkameror i Confederations Cup 2013 och VM 2014. Bra! Synd att det tog 100 år!”
Särskilt britterna är lyckliga av detta beslut. Speciellt sen Frank Lampards mål mot Tyskland inte blev godkänt 2010. I efterhand kan man tydligt se på kameror att bollen var innanför mållinjen.

Under ett år testades mållinjedomare, men trots det uppstod det fortfarande diskussioner om bollen kom i mål eller inte. Med denna nya teknik kan domaren direkt få information via en sändare om bollen passerat mållinjen eller inte.