En av Sveriges ordinarie landslagsbackar de senaste två åren har tackat för sig i landslaget. Marcus Danielson har meddelat Janne Andersson att han i fortsättningen tackar nej till att bli uttagen till herrlandslaget.

Det har varit ett par tuffa år för Marcus Danielson sedan hans flytt till Kina. Med coronapandemins start i miljardlandet och ett nyskrivet kontrakt med Dalian för mittbacken så har de senaste åren inte gått som Marcus Danielson tänkt sig. Och nu, efter hårt slit för att ta sig till landslaget vid varje samling, så väljer alltså 33-åringen att tacka för sig.

– Det har alltid känts väldigt kul att komma till samlingarna, vi har haft en grym stämning och sammanhållning i truppen. Jag vill rikta ett stort tack till alla i och runtomkring laget, säger Danielson till SvFF:s hemsida och fortsätter:

– Samtidigt har det tagit extremt mycket kraft att under de senaste åren tas sig in och ut från Kina under pågående pandemi. Jag har fått slita hårt för att komma i form till samlingarna och känner att jag inte har kraften att satsa vidare på det sättet mot EM 2024, vilket hade varit det naturliga målet.

Danielsons sista landskamp blev alltså VM-playoffmötet med Polen i mars, där Sverige förlorade. Näst på tur är alltså EM 2024, som mästerskap att sikta på, något som Danielson inte mäktar med.

Mittbackskrisen har varit ett signum under det tidigare VM-kvalet då Pontus Jansson tackade för sig efter EM i somras samtidigt som Filip Helander varit skadad under säsongen. Och nu får alltså förbundskapten Janne Andersson ännu ett äpple att bita i.

– Ett tråkigt besked, men självklart respekterar jag ”Mackans” beslut. Jag vill tacka honom för hans värdefulla bidrag till landslaget under den tid han har varit med, och önska stort lycka till i framtiden, säger Janne till förbundets hemsida.

Förbundskaptenen tar ut truppen till Nations League onsdagen den 18 maj. Då kommer alltså inte Marcus Danielson vara en av de uttagna spelarna.


Arsenal - Wolverhampton Wanderers