Foto: Bildbyrån

Sveriges herrlandslag kommer inte spela VM-slutspel i Qatar i höst. Detta står klart efter att Polen vunnit playoff-finalen under tisdagen. Robert Lewandowski och Piotr Zielinski blev polska hjältar i segern med 2-0.

Under tisdagskvällen så avgjordes Sveriges VM-öde när man gästade Polen i Chorzow. Vinnaren i mötet skulle ta sig till VM i Qatar vid seger under full tid eller efter förlängning alternativt straffar. Det var en högt ljudande polsk hemmaarena med många förväntansfulla polacker på läktaren och en mindre klick svenskar som tagit sig Polen för att bevittna matchen på plats. Regnet öste dessutom ner i Chorzow.

Sverige hade väldigt svårt att skapa något under de första tio minuterna där Polen satte hög press och tvingade Sverige att slå lite längre bollar mot Polens stora mittbackar. Alexander Isak fick dock till matchens första skott på mål efter dryga kvarten även om Polen såg något farligare ut inledningsvis.

Matchens första stora farlighet från Sverige kom på en kontring efter 18 minuter när Emil Forsberg avslutade med vänsterfoten men där Polens målvakt Wojciech Szczesny petade ut till hörna. Nästa stora farlighet kom bara minuten senare efter en andravågsboll där Dejan Kulusevski siktade mot mål men fick se en polsk mittback styra bort bollen. Bättre svensk period efter en något sämre inledning.

Efter den goda inledningen så var det Polen som hittade stora ytor på Sveriges kanter, inte minst i omställningsspelet. Ett par farliga situationer skakade Sverige en aning även om det inte var några hundraprocentiga chanser för Robin Olsen att ta hand om. Sedan följde en bra period för Sverige som bitvis tryckte ned Polen och vann tillbaka bollen efter hög press.

Men annars så var den första halvleken mycket av ett ställningskrig mellan två jämna lag ute på banan. Och det blev också mållöst i den första halvleken, som alltså slutade 0-0.

– Sverige gjorde en väldigt bra första halvlek, det är endast målet som saknas, sammanfattade experten och tidigare landslagsmittfältaren Kim Källström i C More-studion under halvtidspaus.

Andra halvlek

Sverige gjorde inga byten in till den andra halvleken och formerade samma elva som startade matchen. Sverige skapade också halvlekens första farlighet omgående när Dejan Kulusevski fick ett bra läge i straffområdet med sin vänsterfot men som hamnade mitt på den polska målvakten.

Men efter den svenska chansen så kom mardrömmen för Sverige. Efter en polsk spelvändning så kom en död boll in i straffområdet där Jesper Karlström gick för hårt i ryggen på en polsk spelare som föll i straffområdet. Den italienska domaren pekade därmed på straffpunkten. Och en av världens bästa anfallare Robert Lewandowski gjorde inga misstag när han satte dit 1-0 från elva meter.

Tung start för Sverige på den andra halvleken då målet kom i den 49:e matchminuten. Efter målet så fick Sverige äga lite boll och försökte skapa farligheter. I matchminut 58 kom två farligheter från Sverige när Emil Forsberg först fick ett bra läge som Polens målvakt stötte ut till hörna. På samma hörna kom Victor Nilsson Lindelöf högst och nickade precis utanför det polska målet.

I den 67:e matchminuten så gjorde Sverige sina första byten i matchen när Anthony Elanga och Mattias Svanberg kom in och ersatte Robin Quaison respektive Jesper Karlström.

Bara fyra minuter senare så kom nästa smäll för Sverige. Efter att man haft ett stort bollinnehav så fick Polen en kontring efter att Marcus Danielson fått bollen för långt i från sig och sedermera Robin Olsen backat in i mål istället för att rusa ut och skicka bort bollen. Piotr Zielinski kunde därmed dunka in 2-0 inför en högt skrikande hemmaarena.

Efter målet kom två superlägen till för Polen efter två vassa hörnor. Och den polska publiken sjöng fram sitt land som definitivt chockade Sverige i jakten på en reducering.

Sverige försökte på sig en slutforcering under de sista tio minuterna av ordinarie tid där man gjorde två väldigt offensiva byten för att ta in Zlatan Ibrahimovic och Jesper Karlsson.

Men någon slutforcering kom egentligen aldrig och två mål skulle bli för mycket att ta in på 20 minuter för Sverige. Trots en bra första halvlek och i stort fler skapade målchanser än Polen så slutade matchen i polsk seger till 2-0 efter en tung andra halvlek för Blågult. Detta innebär att Sverige inte kommer att spela VM i Qatar i november och december. Sverige är därmed utslaget ur det europeiska VM-kvalet medan Polen tar en biljett till VM-slutspelet.

Så startade Sverige mot Polen

Robin Olsen

Emil Krafth – Victor Nilsson Lindelöf – Marcus Danielson (ut ’79) – Ludwig Augustinsson

Dejan Kulusevski – Kristoffer Olsson (ut ’79) – Jesper Karlström (ut ’67) – Emil Forsberg

Robin Quaison (ut ’67) – Alexander Isak

Inhoppare:

Anthony Elanga (’67), Mattias Svanberg (’67), Zlatan Ibrahimovic (’79), Jesper Karlsson (’79)


Borussia Dortmund - Real Madrid