Imorgon fredag fortsätter Sverige i VM-kvalet, denna gång kommer motståndet ifrån våra västra grannar, nämligen Färöarna. Färöarna som inte är en självständig stat utan en självstyrande ögrupp tillhörande Danmark spelade sin första riktiga landskamp 1972 mot Island, en match man förlorade med 3-0. Island var också det landslag man mötte i sin första officiella landskamp 24 augusti 1988, ett möte man återigen förlorade och denna gång med 1-0. Först 1988 blev man fullvärdig medlem av FIFA och 1990 blev man fullvärdig medlem i UEFA.

Sedan dess har Färöarna deltagit i kvalspel till de stora mästerskapen utan större framgång med vissa undantag. De har lyckats pressa Tyskland i kvalet till EM i Belgien/Holland år 2000, det stod 0-0 efter 89 min innan tyskarna lyckades pressa in två bollar. I samma kval ledde man mot Skottland med 2-0 varpå skottarna lyckades komma upp till 2-2.

Främsta meriterna får nog anses när man slog Österrike (I Sverige) med 1-0 och bortasegern mot Litauen 2009.

Det är ett lag som hemma inte släpper in många mål och som har ett vasst och rappt
passningsspel vilket tyskarna fick erfara i senaste kvalmatchen (0-3), man har en tight
defensiv och en bra målvakt i Nielsen (Manchester City).

Det kan vara utmanade att åka till Färöarna och spela, dels ligger flygplatsen Vágar högt upp bland bergen och med en väldigt kort landningsbana vilket medför att bara piloter med speciellt tillstånd får landa där och dels kommer klimatet spela roll. Det är ofta blåsigt, kallt och regnigt vilket kan göra det tufft att spela.

Sverige spelade 2001 en träningsmatch mot Färöarna och den slutade 0-0. Om inspirationen inte är på topp, backlinjen felplacerad och Zlatan har en dålig dag, finns risken för ett fiasko. Färöarna kommer att slita tills dem är helt slut och lär hugga på allting så länge det finns något att spela för.

Mitt tips Färöarna – Sverige:
0-2

Min svenska startelva:

Andreas Isaksson

Lustig-Granqvist-J.Olsson-M.Olsson

S.Larsson-Källström-R.Elm-Kačaniklić

Ibrahimovic

M. Berg

Jerry Andersson


Borussia Dortmund - Real Madrid