Foto: Wikimedia

På fredag fortsätter det europeiska kvalet till damernas VM nästa år, där de fyra kvarvarande lagen gör upp om kontinentens sista plats. Samtidigt kommer Nord- och Centralamerikas kval att inledas redan på torsdag, där deras tre representanter ska tas fram. Det hela sker genom turneringen CONCACAF Women’s Championship, som är världsdelens mästerskap i damfotboll. Turneringen är den tionde upplagan och hålls den här gången i USA med åtta landslag som deltar. Dessa nationer är Kanada, Mexiko, USA, Costa Rica, Panama, Jamaica, Trinidad & Tobago samt Kuba.

Som i så många andra turneringar har lagen lottats in i två grupper om fyra där alla möter varandra en gång. När gruppmatcherna är över går de två bästa lagen ur vardera grupp till semifinal, där vinnaren i grupp A möter tvåan i grupp B samt att vinnaren i grupp B möter tvåan i grupp A. Segrarna här går i sin tur till den stora finalen där en slutlig segrare tas fram. Båda lagen som går till final, samt laget som vinner mötet om tredjeplatsen går direkt till VM. Samtidigt får fyran spela interkontinentalt playoff mot sydamerikanska Argentina.

Det lag som under åren haft störst framgångar i turneringen, som numera spelas var fjärde år är USA. Av 9 tidigare mästerskap har laget vunnit sju, följt av Kanada med två segrar. Turneringen pågår under perioden 4-17 oktober 2018 och när matcherna är över vet vi vilka nya lag som är klara för VM 2019.

Sofie Hansson


Bayern Munich - Real Madrid