Nordamerika gör upp om sina VM-platser

/, Nordamerika/Nordamerika gör upp om sina VM-platser

Nordamerika gör upp om sina VM-platser

Foto: Wikimedia

På fredag fortsätter det europeiska kvalet till damernas VM nästa år, där de fyra kvarvarande lagen gör upp om kontinentens sista plats. Samtidigt kommer Nord- och Centralamerikas kval att inledas redan på torsdag, där deras tre representanter ska tas fram. Det hela sker genom turneringen CONCACAF Women’s Championship, som är världsdelens mästerskap i damfotboll. Turneringen är den tionde upplagan och hålls den här gången i USA med åtta landslag som deltar. Dessa nationer är Kanada, Mexiko, USA, Costa Rica, Panama, Jamaica, Trinidad & Tobago samt Kuba.

Som i så många andra turneringar har lagen lottats in i två grupper om fyra där alla möter varandra en gång. När gruppmatcherna är över går de två bästa lagen ur vardera grupp till semifinal, där vinnaren i grupp A möter tvåan i grupp B samt att vinnaren i grupp B möter tvåan i grupp A. Segrarna här går i sin tur till den stora finalen där en slutlig segrare tas fram. Båda lagen som går till final, samt laget som vinner mötet om tredjeplatsen går direkt till VM. Samtidigt får fyran spela interkontinentalt playoff mot sydamerikanska Argentina.

Det lag som under åren haft störst framgångar i turneringen, som numera spelas var fjärde år är USA. Av 9 tidigare mästerskap har laget vunnit sju, följt av Kanada med två segrar. Turneringen pågår under perioden 4-17 oktober 2018 och när matcherna är över vet vi vilka nya lag som är klara för VM 2019.

Sofie Hansson

Av |2018-10-02T16:30:50+00:00oktober 2nd, 2018|Dam VM 2019, Nordamerika|0 kommentarer

Om skribenten:

Sportjournalist. Ett mästerskap som fotbolls-VM är någonting som verkligen enar människor på så många olika sätt. Oavsett om man är fotbollsintresserad sedan tidigare eller ej, så är ett mästerskap som detta en folkfest som de flesta är delaktiga i. Detta har jag själv fått erfara i samband med att jag blev skribent här på Vm-fotboll.se. Trots att många delar av fotbollskulturen är helt nya för min del så finner jag en stor glädje i att få skriva kring ämnet som värmer så många människors hjärtan, samtidigt som man får följa lagen på deras vägar mot nya bragder. Om man inte är insatt i mästerskapens historia tycker jag personligen det är mycket intressant att titta tillbaka på tidigare prestationer som spelare och lag har åstadkommit. Därav kommer det en del artiklar inom just detta område ifrån mig. Att följa ett mästerskap så pass intensivt som vi gjort under både VM i Brasilien och Ryssland och nu kommer att göra under framtida turneringar är otroligt roligt, oavsett om man är en fotbollsfantast eller ej.

Kommentera gärna

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.