Foto: Bildbyrån

En kvalificering till ett större mästerskap kan se ut på en mängd olika sätt. I många fall används flera olika steg för att eliminera lag och slutligen få fram de allra bästa kandidaterna. Just denna avskalning blev igår färdig inför Nord- och Centralamerikas OS-kval på damsidan.

Kvalturneringen, som kommer att spelas under början av nästa år, har plats för totalt åtta nationer där storlagen Kanada, Mexiko och USA har självklara platser. De övriga fem har nu fyllts av lag som fått göra upp i ett förkval som bestått av regionala gruppspel där de centralamerikanska och karibiska nationerna gjort upp på varsin ände. Lagen har delats in i grupper om tre till sex lag varifrån vinnarna nu tagit sig till det riktiga OS-kvalet.

Nationerna som lyckades gå hela vägen är Costa Rica, Panama, Jamaica, Haiti samt Saint Kitts & Nevis. Lagen kommer framöver lottas in i två nya grupper om fyra varifrån de två bästa får resa till Japan nästa sommar. För de fem mindre nationerna är detta en stor möjlighet då ingen av dem tidigare medverkat i en olympisk turnering.

Artikeln är skriven av:

Sofie Hansson – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här


Borussia Dortmund - Real Madrid