Foto: Wikimedia

Idag sparkar ännu en internationell fotbollsturnering igång på andra sidan Atlanten. Det är nämligen CONCACAF Gold Cup som är det Nord- och Centralamerikanska mästerskapet som drar igång.

Årets upplaga av turneringen är de 15:e och för första gången kommer nu hela 16 nationer att delta. Tidigare har siffran legat på 12 lag sedan 2000 och dessförinnan har antalet lag varit mellan 8 och 10. En annan nyhet är att turneringen nu arrangeras av tre nationer tillsammans, vilka är USA, Costa Rica och Jamaica. Man kommer här använda sig av 16 värdstäder, där 14 av dessa återfinns runtom i USA.

De sexton deltagande nationerna har lottats in i grupper om fyra, där alla möter varandra innan de två bästa lagen ur vardera grupp går till kvartsfinal. den 7 juli spelas sedan den stora finalen i Chicago där vi får veta vilket lag som kröns till nya mästare. Egentligen skulle turneringen användas som världsdelens kval till Confederations Cup, men i och med att FIFA valt att ta bort denna turnering så blir det inte så.

Såhär ser grupperna ut i CONCACAF Gold Cup 2019:
Grupp A: Mexiko, Kanada, Martinique och Kuba
Grupp B: Costa Rica, Haiti, Nicaragua och Bermuda
Grupp C: Honduras, Jamaica, El Salvador och Curacao
Grupp D: USA, Panama, Trinidad & Tobago och Guyana

Mexiko och USA har vunnit nästan samtliga upplagor av turneringen och det blir spännande att se vilket lag som tar hem segern den här gången.

Artikeln är skriven av:

Sofie Hansson – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här


Borussia Dortmund - Real Madrid