Foto: Bildbyrån

Samma dag som ansökan till VM 2023 visar nu Sverige framfötterna för att vilja hålla i ett kommande mästerskap. Dock handlar det inte om nästkommande upplaga, utan den som planeras att spelas sommaren 2027. Tillsammans med Finland, Danmark, Norge, Island och Färöarna har man kommit fram till att ett mästerskap på nordisk mark är fullt möjligt.

Enligt ett pressmeddelande har de sex nationerna under en lång tid studerat möjligheterna till detta och nu tar man det ett steg vidare.

– De nordiska ordförandena tog ett initiativ tillsammans för att utforska möjligheten att ansöka om EM för herrar 2024. Vi kom fram till att det inte var möjligt och började då analysera vilka andra kommande prestigefyllda mästerskap som kunde vara aktuella. Då såg vi möjligheten med VM för damer 2027 och det är otroligt kul att vi nu kan sända den här signalen, att flera av de här länderna som verkligen var pionjärer inom damfotbollen tittar på möjligheterna för att arrangera ett VM tillsammans, säger Karl-Erik Nilsson, ordförande Svenska Fotbollförbundet i ett pressmeddelande.

Städer och arenor ska undersökas

Hur hela turneringen skulle kunna delas upp mellan nationerna är inte klart, men ambitionen är att alla ska få ta del av turneringen på något vis. Handlar det inte om att hålla i matcher så kan det vara andra evenemang inför turneringen som lottningar, träningsläger eller presskonferenser. Förstudien som kommer att göras nu ska gå under namnet ”Vision 2027” och innebär att man ser över de arenor och möjliga värdstäder som finns inom regionen.

Artikeln är skriven av:

Sofie Hansson – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här


Borussia Dortmund - Real Madrid