Foto: Bildbyrån

Om ett par veckor kommer lottningen av grupperna till såväl herrarna som damernas olympiska turneringar i fotboll att ske. Än så länge finns det ett antal platser att fylla i turneringarna och idag inleder Nord- och Centralamerika sin OS-kvalificering på herrsidan. Två lag kommer här få äran att resa till Japan i sommar.

Kvalificeringen spelas i form av en mindre turnering där åtta lag medverkar. Matcherna kommer att spelas i Mexiko och på förhand har lagen lottats in i två grupper där slutspelsplatser tilldelas de två främsta lagen. Lagen som sedan går segrande ur sina semifinaler får inte bara göra upp om turneringssegern, utan är även klara för spel i de Olympiska spelen.

Såhär ser grupperna ut i Nord- och Centralamerikas OS-kval:

Grupp A: Mexiko, USA, Costa Rica och Dominikanska Republiken
Grupp B: Honduras, Kanada, El Salvador och Haiti

Sedan tidigare är Argentina, Australien, Brasilien, Elfenbenskusten, Egypten, Frankrike, Tyskland, Japan, Korea, Nya Zeeland, Rumänien, Saudiarabien, Sydafrika och Spanien klara för herrarnas Olympiska turnering i sommar.

På damsidan kommer de två sista platserna att fyllas i börja av april månad. Då avslutas nämligen det asiatiska kvalet, samtidigt som ett interkontinentalt kval mellan Sydamerika och Afrika arrangeras.

Grupperna till OS beräknas att lottas under april månad. Inför detta kommer lagen att seedas, herrarna utifrån sina tidigare OS-prestationer och damerna utifrån världsrankingen som presenteras i mitten av april.

Artikeln är skriven av:

Sofie Hansson – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här