Foto: Pixabay

Idag inleds världsmästerskapet i fotboll för landslag med spelade under 17 år. Turneringen spelas vartannat år och denna är den artonde upplagan att arrangeras. Totalt är det 24 landslag som rest till värdnationen Brasilien för att här göra upp om världstiteln.

Under drygt tre veckor kommer 52 matcher att hinnas med, där vi i den stora finalen får veta vilket lag som tar hem det hela. Nigeria är den nation som genom åren lyckats allra bäst här och har vunnit guldet vid fem tillfällen. Andra lag med stora framgångar är Brasilien, Ghana och Mexiko, som alla vunnit turneringen mer än en gång.

De europeiska lagen som deltar är Frankrike, Ungern, Italien, Nederländerna och Spanien, som alla fick sina platser genom att placera sig bäst i sommarens europeiska mästerskap för U17-landslag. Sverige åkte ut redan i EM-turneringens gruppspel och missade därmed chansen om att nå ett VM. Genom åren har Sverige endast deltagit i ett världsmästerskap (2013) och då lyckades man gå hela vägen till ett brons.

Såhär ser grupperna ut i U17 VM 2019:
Grupp A: Brasilien, Kanada, Nya Zeeland och Angola
Grupp B: Nigeria, Ungern, Ecuador och Australien
Grupp C: Sydkorea, Haiti, Frankrike och Chile
Grupp D: USA, Senegal, Japan och Nederländerna
Grupp E: Spanien, Argentina, Tadzjikistan och Kamerun
Grupp F: Salomonöarna, Italien, Paraguay och Mexiko

Artikeln är skriven av:

Sofie Hansson – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här