Under söndagen avrundande det oceaniska mästerskapet OFC Nations Cup, där Nya Zeeland kunde krönas till nya mästare. Detta i en turnering som rent statistiskt bjudit på betydligt fler mål än det parallella Europamästerskapet.

Med 46 mål på 13 matcher har mötena innehållit ett snitt på 3,54 mål, något som går att jämföra med snittet för EM-gruppspelet som innehöll 2,25 mål per match.

Nya Zeeland gick vinnande ur sin grupp efter två raka segrar och kunde därefter vinna över Tahiti med 5-0 i semifinalen. Redan innan paus stod de 3-0 på tavlan och laget hade ena foten i final. Det hela kunde befästas när både Ben Waine och Kosta Barbarouses blev tvåmålsskyttar med varsin fullträff i andra halvlek.

I den andra semifinalen lyckades hemmanationen Vanuatu nå sin allra första final efter att ha besegrat Fiji med 2-1. Laget tog ledningen i tolfte minuten, en ställning som höll sig in i paus. Fiji kunde då snabbt få till en kvittering, men i den 56:e minuten var Jason Thomas framme och satte det vinnande målet.

I den stora finalen på VFF Freshwater Stadium i Port Vila inledde Nya Zeeland med ett mål redan i matchens andra minut. Det skulle dock dröja till slutet av matchen innan Jesse Randall och Max Mata kunde skriva in sig i målprotokollet där slutresultatet skrevs till 3-0. Titeln är Nya Zeelands totalt sjätte och även deras andra raka.

Matchresultat OFC Nations Cup-slutspelet 2024

Semifinaler – Onsdag 26 juni

Nya Zeeland-Tahiti 5-0
Fiji-Vanuatu 1-2

Bronsmatch – Söndag 30 juni

Tahiti-Fiji 2-1

Final – Söndag 30 juni

Nya Zeeland-Vanuatu 3-0