Det är knappast någon som har missat att det händer en hel del inom fotbollen just nu.

Först ändrades antalet lag i fotbolls-VM. Från början deltog 32 lag, men från och med 2026 ändrades det till hela 48 lag.

Dessa förändringar och lagförslag tas emot med väldigt blandade känslor. En del anser att FIFA har gjort VM till en salig röra, medan andra ser positivt till förändringarna. Vissa har till och med uttalat sig om att ”fotbollen tynar bort och ingen verkar bry sig”. Som ni förstår väcker detta många diskussioner till liv.

Lagförslaget om antalet lag, som klubbades igenom, verkar dock bara vara början på allt som komma skall. Ett av dessa lagförslag som ligger på listan är att avskaffa offsideregeln. Detta kommer troligtvis mötas av många protester. Innebörden skulle ju genom denna handling ändra en regel som varit självklar i många år.

Det är fotbollslegenden Marco van Basten som ligger bakom detta förslag. Van Basten är idag chef på FIFA för teknisk utveckling. En anledning till förslaget anser han är att fotboll idag mer och mer liknar handboll. Han menar även att alla lag kör på samma taktik, det vill säga att formera ett stabilt försvar.

Vidare menar van Basten att om offsideregeln tas bort kommer det bli ett roligare spel att se på för fansen. Det skulle bjuda in till fler mål, och tar man dessutom bort de klassiska straffläggningarna och inför så kallade ”amerikanska straffar”, blir det bli mycket mer roande.

Som ni hör är det mycket på gång inom fotbollen, och om det är till det bättre eller sämre, det får fansen och spelarna avgöra.


Borussia Dortmund - Real Madrid