OBS! Oddsen är inte längre giltiga (uppdaterade oktober 2023)

Grupp E är på förhand kanske den mest spännande gruppen av dem alla i VM. Två av tungviktare i Spanien och Tyskland återfinns i gruppen och frågan är om Japan eller Costa Rica har något att säga till om när det kommer till avancemang från grupp E? Men frågan är vilka av Spanien eller Tyskland som vinner gruppen eller ska något av de andra två nationerna skrälla och ta hem gruppsegern i grupp E? Både Spanien och Tyskland kommer även till detta VM rejält revanschsugna efter misslyckade VM 2018, där fick Tyskland lämna redan i gruppen och Spanien åkte ut redan i åttondelsfinal. Resultat som ingen av nationerna är speciellt nöjda med.

Spaniens flagga Spanien

Det är Spanien som bär det stora favoritskapet om än knappt före Tyskland. Man har en trupp till detta mästerskapet som är tungt influerat av Barcelona där inte mindre än åtta spelare spelar till vardags. Men många spanjorer har dock lagt sina förhoppningar kring målskyttet till en Atlético Madrid spelare och det är Alvaro Morata, en spelare som ofta fått mycket glåpord för sina insatser i både klubblag och landslag. Men han är faktiskt den spelaren i den spanska truppen som gjort flest mål. Nyckelmatchen att vinna denna gruppen blir såklart mot Tyskland och det troliga är att det kommer stå mellan dessa två giganter om vilka som ska vinna grupp E.

Spanien vinner grupp E – Odds 1.90 hos Unibet

Tysklands flagga  Tyskland

Tyskland är kanske den mest svårtippade nationen av de stora att tippa. Man kommer till mästerskapet med två riktigt dåliga mästerskap i ryggen, utslagna i gruppen i VM 2018 och redan i åttondelsfinal i EM senast. Die Mannschaft som det tyska landslaget kallas kommer även till detta VM med en ny tränare i Hansi Flick och detta blir hans första mästerskap som huvudtränare för Tyskland som också är inne i lite av en generationsväxling. Så det ska bli otroligt spännande att se hur den tyska maskinen kommer fungera i detta VM. För vi vet sedan tidigare att om Tyskland hittar sitt spel och får ett par segrar i ryggen då kan det gå riktigt långt. Men inleds VM knackigt så kan det snabbt vända nedåt för Tyskland och det fick se inte minst i det förra VM:et. Tyskland är såklart tippade att ta sig vidare från gruppen och man är tillsammans med Spanien de två nationerna som spelbolagen tror har störst chans att vinna grupp E.

Tyskland vinner grupp E – Odds 2.15 hos Leo Vegas

Japans flagga  Japan

Japan har kvalat in till nationens åttonde raka mästerskap och ska man kolla på statistiken så kommer Japan inte att gå vidare från gruppen. Man har nämligen tagit sig vidare i vartannat mästerskap och åkt ut i gruppspelet vartannat, i VM 2018 tog man sig till åttondelsfinal och ska man då tro statistiken så kommer man missa slutspelet i detta VM. Så enkelt är det såklart inte i verkligheten och Japan har på pappret ett spännande lag med majoriteten av spelaren hemmahörande i europeiska toppligor. Men för Japans del så kan nog den tuffa grupp man hamnat i med Tyskland och Spanien vara avgörande för att man inte tar sig vidare från gruppen och hade man haft en något lättare grupp så hade man nog kunnat ta sig vidare. Nu kommer det behövas att man tar poäng från något av Spanien eller Tyskland för att detta ska ske och på förhand känns det som en övermäktig uppgift. Inleder VM med att möta Tyskland och skulle man få med sig ett positivt resultat så kan man rida på den vågen genom gruppspelet och skapa oreda i denna gruppen, men blir det ett tungt nederlag i premiären så kan det bli tufft för de japanska spelarna att återhämta sig.

Japan vinner grupp E – Odds 17.00 hos Hajper

Costa Ricas flagga Costa Rica

På förhand kanske den allra svagaste nationen som har kvalat in till detta VM, vilket även oddsen visar kring hur stor chans spelbolagen tror det är att Costa Rica ska gå och vinna grupp E. Man har högst odds av alla nationer i turneringen när det kommer till att bli gruppsegrare och skulle man vinna gruppen vore det en skräll av större proportioner. För Costa Ricas del kommer det nog dessvärre handla om att försöka hålla nere siffrorna mot Spanien och Tyskland och försöka kriga till sig poäng mot Japan. Majoriteten av spelarna är hemmahörande i den inhemska ligan, men det finns ett par spelare som är proffs ute i Europa och världen. Sedan finns det även ett par äldre spelare som valt att vända hem till Costa Rica efter längre karriärer i Europa. Där hittar vi bland annat lagkaptenen Bryan Ruiz, men framförallt Celso Borges som gjorde en lyckad sejour i Sverige och AIK. Kan dessa spelare vara med och bidra till en skräll och göra om succén från VM 2014 då man tog sig hela vägen till kvartsfinal?

Costa Rica vinner grupp E – Odds 71.00 hos Expekt