Pia Sundhage har säkrat ett nytt jobb som förbundskapten. 63-åringen är ny huvudansvarig för Schweiz damlandslag.

Efter att Inka Grings lämnade ansvaret som Schweiz förbundskapten i november 2023 så har nationen letat efter en ny på posten. Bland de lediga har den svenska spelar- och tränarlegendaren Pia Sundhage befunnit sig. Detta efter att Sundhage inte lyckats med Brasilien i sommarens VM i Australien, där man slutade trea bakom Jamaica och Frankrike i gruppspelet. Efter detta fick Sundhage och hennes assisterande Lilie Persson sparken, men nu har duon säkrat ett nytt jobb.

Schweiz Fotbollförbund presenterar Pia Sundhage som damlandslagets nya förbundskapten, där huvudfokus blir EM 2025 på hemmaplan nästa år. Sundhage tar alltså med sig Lilie Persson till det nya jobbet, samme Persson som varit med Sundhage i både Sverige och Brasilien tidigare.

– Det är en fantastisk upplevelse att få coacha EM på hemmaplan. EM 2013 med det svenska landslaget är en av mina roligaste och viktigaste fotbollsresor. Nu ska jag få göra det igen, säger Pia Sundhage till Sveriges Television och fortsätter:

– Det är en underbar utmaning. Jag har tur. Att de arrangerar EM på hemmaplan var avgörande.

Kontraktet sträcker sig till slutet av 2025 enligt det schweiziska förbundet, där resultaten i EM 2025 alltså är det stora målet i samarbetet mellan Sundhage och Schweiz. I Schweiz finns ett spännande landslag, som faktiskt vann sin grupp i damernas VM i somras. Mästerskapet avslutades dock med en storförlust (1-5) mot Spanien i åttondelsfinal. Bland några schweiziska stjärnspelare måste Ramona Bachmann, Lea Wälti, Ana-Maria Crnogorcevic och Alisha Lehmann nämnas bland många bra fotbollsspelare.