Sverige hade målkalas mot Finland i gårdagens VM-kvalavslutning. Efter matchen fick VM-fotboll.se en pratstund med Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson som pratade om målvaktsvalet, formationen och Fridolina Rolfö.

Under gårdagen vann Sverige med 0-5 mot Finland i Tammerfors. Ett imponerande resultat från svenskt håll efter en komplett insats över hela plan. Blågult valde att formera en offensiv startelva likt formationen 3-4-3, där Fridolina Rolfö och Olivia Schough täckte en varsin kant. Sverige har spelat med formationen tidigare, men aldrig med så offensiva val på kanterna.

– Vi har jobbat med den formationen ett tag. Vi spelade så mot Nederländerna i EM, så vi har ju testat det. Ibland startar vi med den formationen och ändrar, ibland avslutar vi med den. Några av spelarna är är vana med olika formationer från sina klubblag, där några spelat med wingbacks. Idag hade vi väldigt offensiva vingar i Fridolina Rolfö och Olivia Schough, säger Peter Gerhardsson till VM-fotboll.se och fortsätter:

– Men vi har också spelat med Jonna Andersson och Hanna Glas där tidigare, som är lite mer defensiva. Jag tror på att man kan använda formationen på olika sätt. I början av 2017 använde vi den formationen i ett defensivt syfte mot väldigt bra lag. Sen använde vi den mot Georgien och vann med 17-0. Så det handlar inte om formationen utan om vilka spelare du kan använda dig av och på vilket sätt, och om vad laget behöver. 

En som fick en ny landslagsroll mot Finland var alltså Fridolina Rolfö. Stjärnan har spelat som offensiv ytterback till vänster i klubblaget FC Barcelona, men inte i landslaget. Ansvaret som ”wingback” är i mångt och mycket att täcka hela sin kant, i både offensiv- och defensiv riktning. Och på frågan om Rolfö passar bäst som wingback så är åtminstone förbundskapten Peter Gerhardsson tydlig.

– Ja, svarar han och skrattar till.

Valet av Falk

Hedvig Lindahl har inte avslutat sin landslagskarriär men har varit tydlig med att hon inte satsar på att fortsätta vara förstamålvakt i landslaget längre, vid 39 års ålder. Djurgårdsmålvakten fick inte en av tre platser till denna VM-kvalsamling heller när Peter Gerhardsson valde att kalla in Emma Holmgren samt att fortsätta satsa på Jennifer Falk och Zecira Musovic.

Målvaktstrion är en trio att satsa på i framtiden, och platsen som förstamålvakt i landslaget ligger öppen. Det har därmed diskuterats kring vem som är bäst lämpad att axla rollen efter Hedvig Lindahl.

Något som stod klart igår var att förbundskapten Gerhardsson valde att ställa BK Häckens målvakt Jennifer Falk mellan stolparna mot Finland. Ett tryggt val, då Falk har fått chansen tidigare i VM-kvalet, främst i matcher då hennes fina spel med fötterna har varit viktigt. Peter Gerhardsson är nöjd med hur alla tre målvakter har tävlat ihop under veckan, och inte minst med Falks insats mot Finland. Det är inte omöjligt att Sverige har hittat sin framtida förstamålvakt där.

– Alla tre målvakter som vi har här har tävlat i veckan. De har varit väldigt bra, allihopa. Så beslutet var svårt, men efter den här matchen kan jag säga att jag är väldigt trygg med valet jag gjorde. Hon (Jennifer Falk) gjorde en jättebra match, avslutar Peter Gerhardsson till VM-fotboll.se.

Sverige avslutade VM-kvalet som obesegrade efter sju segrar och en oavgjord match. Näst på tur är träningslandskamper mot Spanien och Frankrike i oktober månad. Då kan faktiskt Sverige få klara sig utan Jennifer Falk då hon och hennes flickvän väntar barn i oktober.

Reporter på plats: Juuso Sallinen


Borussia Dortmund - Real Madrid