Sveriges damlandslag hade behövt tre poäng mot Italien för att pressa Spanien i tabelltoppen av Nations League-gruppen. Måstematchen slutade dock 1-1 i Malmö vilket sätter Sverige i ett prekärt läge inför OS 2024.

Under tisdagen spelade Sverige en ödesmatch om den fortsatta kampen om en plats till OS 2024 i Paris när Italien gästade Malmö och Eleda Stadion. Den första halvleken var händelsefattig och svag från svenskt håll. I andra halvlek kom därmed också ett italienskt ledningsmål efter drygt tio spelade minuter när Valentina Giacinti stod för ett läckert mål till 0-1. Sverige fick inte upp sitt spel något mer under andra halvlek i sin jakt på en kvittering. Men Blågult räddades, som så många gånger förr, av fasta situationer. I den 95:e (!) matchminuten nickade Linda Sembrant in 1-1 för Sverige vilket också blev slutresultatet.

Ett missnöjt Blågult lämnade planen på Eleda Stadion med endast en inspelad poäng i Nations League-gruppen, något som inte var bra i kampen om en OS-plats. För att komma ifatt Spanien i Grupp A4 hade Sverige behövt ta fullpoängare i slutet av gruppspelet för att sedan ha möjligheten att slå ut Spanien i den sista omgången. Men nu har istället Spanien ett guldläge i gruppen då man själva körde över Schweiz med 1-7 på bortaplan och spanjorskorna står därmed på 12 poäng i gruppen, fem poäng före Sverige.

Allt kan avgöras den 1 december då Spanien möter Italien på hemmaplan. Vid tre spanska poäng där är Spanien klara för semifinal i Nations League och då spelas Sveriges match mot Spanien den 5 december utan något viktigt att spela om.

I Grupp A4 i Nations League har alltså Sverige sju poäng, fem bakom Spanien. Om Spanien inte lyckas besegra Italien och spelar oavgjort eller förlorar så måste Sverige vinna borta mot Schweiz först och främst. Sedan väntar alltså en match mot Spanien i sista omgången i sådana fall. Inbördes möten och inbördes målskillnad avgör i slutändan mellan två lag som hamnar på samma poäng så om Sverige, i ett läge där man är tre poäng bakom Spanien inför sista omgången, vinner över Spanien med två mål så är man vidare till Nations League-semifinal.

Noterbart är att två lag ska kvalificera sig från Nations League till OS vilket preliminärt är finallagen i turneringen såvida inte Frankrike (OS-värdar) når dit. Vid svenskt avancemang från Nations League-gruppen är man alltså inte klara för de Olympiska Spelen utan man har ett steg till att passera i sådana fall.


Bayern Munich - Real Madrid