Foto: Bildbyrån

Ett nytt upplägg för Europas EM-kval har länge varit på tal och nu ser det ut som att ett nytt system blivit beslutat. Enligt dokument som publicerats på UEFA:s hemsida är formatet för kvalet klart och vi kan nu se vilken resa som väntar lagen.

Det var i samband med införandet av Nations League som många började ana att turneringen skulle få en viss påverkan på regionens kval till världsmästerskapet i Qatar. I slutet av september presenterades ett antal förändringar i ligans upplägg inför upplagan 2020/2021 och i samband med detta delades även en illustration som förtydligade hur Europas VM-deltagare ska tas fram. Trots att varken UEFA eller FIFA gått ut och offentligt presenterat det hela kan vi räkna med att det är på detta vis som kvalet kommer gå till.

Så kommer VM-kvalet gå till

Totalt har Europa tretton platser i mästerskapet att tillgå och de 55 fotbollsnationerna inleder kvalet med ett gruppspel, där lagen precis som vid EM-kvalet delas in i tio grupper med fem eller sex lag i vardera. Hur lagen kommer att seedas inför lottningen är inte bestämt, men mycket talar för att man kommer använda sig av den aktuella FIFA-rankingen. Lottningen beräknas att ske i slutet av 2020, efter att såväl EM som gruppspelet i Nations League är över.

Kvalmatcherna spelas under perioden mars-november 2021 och här hinner lagen med 8 eller 10 matcher. I samband med juni-samlingen kommer även slutspelet i Nations League att spelas och därav lär det bli så att lagen som tar sig dit placeras i någon av de mindre grupperna för att tidsmässigt ha möjligheten att delta. När gruppspelet är avklarat direktkvalificerar sig samtliga tio gruppvinnare till VM i Qatar.

Här är datumen för Europas gruppspel i kvalet till fotbolls VM 2022:
25-30 mars 2021
4-8 juni 2021
2-7 september 2021
7-12 oktober 2021
11-16 november 2021

De sista tre VM-platserna får grupptvåorna göra upp om, tillsammans med de två bästa lagen ifrån Nations League som ännu inte säkrat en plats i turneringen. Dessa tolv lag kommer spela en playoff som inleds med sex enkla semifinal-möten, där segrarna går vidare till de slutliga kamperna om VM-biljetterna. Playoff-delen av kvalet kommer äga rum under mars 2022, bara ett par veckor innan den slutliga VM-lottningen i april.

Källa: UEFA.com

Artikeln är skriven av:

Sofie Hansson – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här