Foto: Bildbyrån

Sverige är ute ur VM, men detta är ingenting att hänga läpp över. Ett VM där man tog sig hela vägen till en kvartsfinal lär ge avkastning när den nya världsrakningen presenteras i nästa vecka. Hur högt laget kan tänkas klättra är svårt att säga, men det kommer bli väldigt intressant att se hur de topp-placerade lagen påverkas utav sina tidiga VM-uttåg.

Högst rankade är Tyskland, som föll redan i gruppspelet medans tabelltvåan Brasilien slogs ut i kvarten. Sverige rankades innan turneringen som det 24:e bästa laget i världen, men kan med sitt VM-facit räknas som ett utav världens åtta bästa.

Hur fungerar FIFA:s världsranking?
FIFA:s ranking baseras på resultaten i samtliga matcher som landslagen har spelat under de senaste fyra åren. Ju närmare tidsmässigt en match har spelats desto större värde har dem, vilket betyder att mötena i årets världsmästerskap väger tungt i sammanställningen som presenteras den 19 juli.

Vilken poäng ett lag belönas med för en match tas fram genom en specifik uträkning där man tittar på matchens resultat, vad för typ utav match det handlar om samt hur svårt motståndet var. Då Sverige fick med sig en seger mot sjätterankade Schweiz samt femtonderankade Mexiko lär dessa möten ge en bra boost i poängen. På samma sätt kan Tysklands förlust mot Sydkorea kosta laget en hel del.

VM-resultatet kan påverka EM-lottningen
En svensk klättring på världsrankingen kan ge en boost för laget inför nästa års EM-kval lottning. UEFA använder ett eget rankingsystem som på många vis liknar det som FIFA använder och de svenska VM-resultaten kommer ge en effekt även här.

Sofie Hansson