Sveriges herrlandslag besegrade Mexiko med 2-1 i Spanien. Mattias Svanberg låg bakom allt i vinsten efter ett mål och en målgivande passning i andra halvlek.

Under onsdagskvällen spelade herrlandslaget landskamp mot Mexiko i spanska Girona. Matchen var Mexikos genrep inför kommande världsmästerskap i Qatar medan Sverige (med 18 återbud till samlingen) ställde upp ett oerfaret lag på banan. Landslagsdebutanterna Emil Holm och Samuel Gustafson fanns i den svenska startelvan bland andra.

Mexiko trillade en del boll i inledningen av matchen. Under den första halvtimmen hade Mexiko boll i stort sett hela tiden medan Sverige spelade ett kompakt försvarsspel. Sverige hade svårt att komma loss men hittade en farlighet genom Anthony Elanga och Mattias Svanberg där den sistnämnda sköt tätt utanför.

Sverige steppade upp en aning efter 30 minuter sett till sitt anfallsspel. Ett par sekvenser med mer svensk boll och några halvchanser var ett steg framåt för Blågult, som inledningsvis såg stressade ut med boll.

Den första halvleken var fullt godkänd för Sverige, med ett kompakt försvarsspel och ett par småglimtar till offensiv kreativitet. Mexiko var absolut mest bollförande och var det bättre laget i den första halvleken.

Andra halvlek

Janne Andersson valde inte att göra några byten i halvtidspaus medan Mexiko bytte in tre stjärnspelare i form av Andrés Guardado, Raul Jimenez och Hirving Lozano. Sverige hade en lite mer framåtlutad approach i försvarsspelet i början av andra halvlek och försökte sätta lite mer press på Mexiko stundtals.

Efter tio minuter i halvleken bröts dödläget på måltavlan. Mattias Svanberg slog ett lågt inlägg från vänster och på bortre stolpen stormade Marcus Rohdén fram och satte dit 1-0 för Sverige. Detta i Rohdéns första landskamp på fyra år i den blågula landslagströjan. Härlig start på andra halvlek för Janne Anderssons mannar.

Ett högre stående Sverige skulle dock bli sårat. Bara fem minuter efter Rohdéns ledningsmål kom den mexikanska kvitteringen. En fantastisk genomskärare från Hector Herrera frispelade Alexis Vega i en kontring som i sin tur satte dit 1-1 på ett komfortabelt sätt.

Sveriges första byten kom i den 69:e matchminuten när Robin Quaison, Emil Forsberg och Mikael Ishak kom in istället för Viktor Gyökeres, Jesper Karlström och Anthony Elanga.

Blågult gjorde en bra andra halvlek och fick även in ett andra mål i halvleken. Efter en fast situation dök bollen upp i den bortre delen av straffområdet där Mattias Svanberg kunde rulla in 2-1 för Sverige, med sju minuter kvar av ordinarie matchtid. Svanbergs andra poäng i matchen, efter assisten till 1-0-målet.

Mexiko kunde inte komma ikapp den svenska ledningen och Sverige stod stabilt på fötter inför avslutningen av matchen. Sverige vann landskampen i Girona med 2-1 efter mål av Marcus Rohdén och Mattias Svanberg. En skön seger för Janne Anderssons mannar, mot ett kvalificerat motstånd. Kristoffer Nordfeldt bör hyllas för sitt stabila målvaktsspel, likaså mittbacksparet med Isak Hien och Victor Nilsson Lindelöf.

Nästa match för Sverige är på lördag då Algeriet väntar i en träningslandskamp på Eleda Stadion i Malmö.

Så startade Sverige

Kristoffer Nordfeldt

Emil Holm – Isak Hien – Victor Nilsson Lindelöf  – Ludwig Augustinsson (ut ’83)

Marcus Rohdén (ut ’83) – Samuel Gustafson – Jesper Karlström (ut ’69) – Mattias Svanberg

Anthony Elanga (ut ’69) – Viktor Gyökeres (ut ’69)

Inhoppare:
Mikael Ishak (’69), Emil Forsberg (’69), Robin Quaison (’69), Ken Sema (’83), Magnus Eriksson (’83)


Borussia Dortmund - Real Madrid