Sverige vann mot Kosovo i VM-kvalet med 3-0 inför 45 000 åskådare på Friends Arena. Emil Forsberg, Alexander Isak och Robin Quaison blev svenska målskyttar.

Under lördagskvällen spelade Sverige VM-kvalmatch mot Kosovo inför ett kokande Friends Arena. För att haka på Spanien i toppen (med två match mindre spelade) så var vinst viktigt för det svenska herrlandslaget.

Sverige började starkt och tog direkt tag i bollen men skapade inte några direkta farligheter under de första 20 minuterna av matchen. Efter drygt 25 minuter så fick Sverige en frispark djupt ner, där Viktor Claesson var först med huvudet i straffområdet. Nicken gick på en Kosovo-hand och efter flera minuters strul och VAR-granskning så pekade den italienska domaren på straffpunkten och dömde straff till Sverige. Från elva meter steg Emil Forsberg fram och storstjärnan hade inga problem med att enkelt placera in 1-0 till svensk favör.

Bara minuter efter ledningsmålet så fick Sverige en chans att utöka sin ledning. Dejan Kulusevski slog ett inlägg från höger och längst borta i straffområdet var Ludwig Augustinsson först på bollen men sköt bollen i den bortre stolpen.

Det blev dock inga fler mål i den första halvleken, som var en tuff sådan. Fem gula kort delades ut under halvleken, däribland på Sveriges Marcus Danielson och Albin Ekdal. 1-0 efter 45 minuter.

Den andra halvleken började bortalaget Kosovo allra bäst. Man skickade in flera bollar mot sin storväxta anfallare Vedat Muriqi och skapade några farligheter via det. Lazio-anfallaren hade exempelvis en boll inne efter 57 minuter, men efter en solklar offside i den situation som föranledde målet, så dömdes det bort.

Fyra minuter senare höll Alexander Isak på att glädja den svenska publiken. Efter en smått makalös soloprestation var 22-åringen när att näta två gånger om. Men i sekvensen senare så skulle stortalangen få hela Friends Arena att häpna. Isak slog en tunnel på en Kosovo-spelare innan han borrade in 2-0 i det bortre krysset från ett långt avstånd. Drömmålet från Alexander Isak gav Sverige lite andrum i matchen efter en fin start från Kosovo.

Isak byttes sedan ut i matchminut 75 till förmån för Robin Quaison. Den nyinbytte anfallaren behövde endast drygt fyra minuter på sig innan han kunde sätta avtryck i matchen. Quaison, som fyller 28 år i dag, tacklade sig loss från två försvarare och satte dit 3-0 för Sverige i en aktion som krävde styrka och finess. Målet fick igång publiken på Friends Arena ytterligare och känslan var att det var den sista spiken i kistan.

Födelsebarnet var sedan nära att styra in sitt andra mål i matchen efter att Viktor Claesson nådde högst på en hörna och skarvade mot Quaison vid den bortre stolpen som så när kunde styra in 4-0 glidandes.

Men det skulle inte bli några fler mål för Sverige. Matchen slutade 3-0 till Sverige, som fortfarande har bra häng på förstaplatsen i kvalgruppen. Ett ytterligare glädjeämne i matchen var att Magnus Eriksson och Viktor Gyökeres fick göra tävlingsdebut i landslaget under matchens slutminuter.

Sverige möter i nästa match Grekland i VM-kvalet. Den spelas tisdagen den 12 oktober, även den på Friends Arena.

Så startade Sverige:

Robin Olsen

Emil Krafth, Marcus Danielson, Joakim Nilsson, Ludwig Augustinsson

Viktor Claesson, Kristoffer Olsson (ut ’91), Albin Ekdal (ut ’84), Emil Forsberg (’84)

Dejan Kulusevski (ut ’91), Alexander Isak (ut ’75)

Inhoppare:

Robin Quaison (’75), Jens Cajuste (’84), Mattias Svanberg, (’84), Magnus Eriksson (’91), Viktor Gyökeres (’91)