Med sex dagar kvar till VM-premiären mot Sydafrika spelade Sveriges damlandslag ett inofficiellt VM-genrep mot Filippinerna under måndagen. Genrepet vanns med 5-1 efter tre mål från Stina Blackstenius.

Under natten till måndag (svensk tid) spelade Sverige sin sista match inför VM-slutspelet 2023 i Nya Zeeland och Australien som sparkas igång den 23 juli för svensk del. Den sista matchen inför VM-starten spelades mot den lågt rankade nationen Filippinerna i en match som var inofficiell där man spelade 3×30 minuter. Efter 90 spelade minuter stod Sverige som segrare efter tre mål av Stina Blackstenius samt ett varsitt från Fridolina Rolfö och Johanna Rytting Kaneryd.

Alla spelare i det svenska laget på plats fick speltid förutom den erfarna trion i Caroline Seger, Amanda Ilestedt och Sofia Jakobsson. Förbundskapten Peter Gerhardsson var nöjd med att få ett genrep inför premiären mot Sydafrika.

– Det är givetvis alltid viktigt och skönt att vinna fotbollsmatcher, och dessutom är det bra att vi i genrepet fick möjlighet att ge speltid till stora delar av truppen. Nu tar vi med oss den här insatsen och fortsätter förbereda oss på bästa sätt fram mot VM-premiären mot Sydafrika på söndag, säger Gerhardsson till Svenska Fotbollförbundets hemsida.

Genrepet mot Filippinerna var en stängd match vilket innebar att media inte fick tillgång till matchen och inte heller någon publik, vilket begränsar informationen till matchen.